PvdA Rotterdam


Betoog jaarverslag 2007

Do 3 Jul 2008

Inleiding

De PvdA wil het bestuur complimenteren met deze jaarrekening. Door voorzichtig opereren zijn er middelen over gebleven; middelen waarvoor een (in onze ogen) afgewogen bestedingsvoorstel is gedaan. Ondanks dit compliment hebben wij wel kritische kanttekeningen. Kanttekeningen die een relatie hebben met ons gezamenlijke verleden en met onze gezamenlijke toekomst.

Het debat over de wijze waarop het bestuur verantwoording aflegt aan de raad, is opnieuw actueel. Wij zien een verbetering ten opzicht van de vorige rapportage, maar wij zijn nog niet tevreden.

Wij sluiten ons dan ook aan bij de aanbevelingen zoals gedaan in het advies van onze COR en verzoeken het bestuur om hier invulling aan te geven. Wij zijn benieuwd naar de reactie van het bestuur.

Bij de behandeling van de jaarrekening 2006 heeft in deze raad een debat plaatsgevonden over wat de jaarrekening zou moeten inhouden en hoe dat door het bestuur zou moeten worden ingevuld. Het debat spitste zich destijds toe op de mate waarin doelstellingen zijn gerealiseerd en de wijze waarop getracht is de beoogde maatschappelijke effecten te bereiken. Ook bij deze jaarrekening is dit debat nog steeds actueel.

Ons oordeel hierover

Deze jaarrekening maakt, ten opzicht van 2006, een forse slag om die twee elementen: de mate waarin en de wijze waarop, duidelijker te presenteren. Wij zien een nu beter de relatie met geconstateerde maatschappelijke knelpunten en kunnen lezen hoe ons bestuur daarop heeft ingespeeld. Ons oordeel over de presentatie daarvan bij de verschillende programmaonderdelen luidt als volgt:

Programma Burgerservice

De presentatie over dit programma biedt voldoende inzicht mate waarin en in wijze waarop de doelstellingen zijn bereikt, door duidelijke gegevens en toelichting.

Wij zien een toename van extra financieringsstromen en verwachten van het bestuur een deugdelijke inrichting over de verantwoording van de bestedingen aan de raad. Zodat wij ook hierover kunnen toetsen of de doelstellingen zijn gehaald en de beoogde effecten zijn gerealiseerd.

Verder zijn wij benieuwd naar de gevolgen van de verminderde personele inzet bij wijksignalering. Bovendien zijn wij van mening dat de gegevens over wijkveiligheid van het voorgaande jaar wel iets eerder gepresenteerd kunnen worden. Graag de antwoorden van het bestuur hierover!

Programma Wonen en Ondernemen

Bij dit programma zien wij nog weinig relatie tussen inzet en de opbrengsten. Wij krijgen gegevens over tal van zaken, maar de relatie met het beoogde doel is niet helder. Daarvoor vragen wij de aandacht van het bestuur voor het volgende jaarverslag.

Wij zijn benieuwd naar de uitkomsten van de gesprekken met de wethouder ten aanzien van de productnormering voor de Roteb en de bijbehorende kosten.

Wij zijn bedroefd dat de containerisatie in het Liskwartier zo lang heeft moeten duren en bezorgd over de toestand van onze 395 (!) kastanjes.

Programma Jeugd, Welzijn en Zorg

Hier is wellicht de grootse slag geslagen om het maatschappelijk effect en de realisatie van doelstellingen beter over het voetlicht te brengen. De getoonde cijfers geven een beeld over de inzet en over de maatschappelijke effecten. Wij hebben twee opmerkingen bij dit onderdeel van het jaarverslag:


1. Jeugd

Er zijn inmiddels 13 Brede Scholen actief in Noord en wij zijn benieuwd naar de maatschappelijke effecten daarvan. Zijn de kansen voor onze kids daardoor verbeterd en hoe gaan we dat terugzien? De toezegging van de portefeuillehouder om hiervoor een "karavaan" te organiseren doet de PvdA goed. Er is in onze ogen nog een lange weg te gaan om de kansen voor kinderen in Noord te verbeteren.


2. Ouderen

Op het gebied van ouderen gebeurt er relatief weinig in onze deelgemeente. Via onze Stichting Ouderenwerk worden zij op diverse manieren ondersteund, maar dat is het dan ook. De balans tussen de inzet voor jongeren en ouderen is in de ogen van de PvdA zoek. Wij zijn benieuwd naar de toekomst en de manier waarop ons bestuur gestalte geeft aan het realiseren van aanvullende activiteiten voor ouderen in de deelgemeente Noord.

Onze wensen

In de commissie Welzijn heeft de PvdA samen met anderen een lans gebroken voor een meer samenhangende presentatie over de resultaten. Met D66 zijn wij van mening dat dit met name geldt voor activiteiten rond de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Een samenhang die wij wel zien als we zelf de inzet en de resultaten op een rij zetten, maar die niet als zodanig wordt gepresenteerd in onze jaarrekening.

Tijdens de behandeling in de commissie sprak de portefeuillehouder over een onderliggende filosofie. Dat is mooi,maar wij als raad zijn ook benieuwd naar de mate waarin de beoogde maatschappelijk doelen zijn gerealiseerd. Juist door dit in samenhang te presenteren wordt recht gedaan aan de filosofie van de WMO.

Ook in het programma Wonen en Ondernemen willen wij in een volgend jaarverslag meer samenhang zien tussen de inzet en het beoogde maatschappelijke effect in relatie tot de doelstellingen.

Tenslotte

In de aanbevelingen van de COR over het jaarverslag van 2007 staat onder punt 4 een opmerking over de relatie tussen de begroting en de rekening, waarin wordt aanbevolen om de doelstellingen en presentaties SMART te formuleren. U zult, na dit betoog, begrijpen dat wij dit advies van de COR omarmen. Sterker nog, de PvdA voegt daar een advies aan toe: niet alleen SMART formuleren, maar ook samenhang tussen inzet en bereik zijn over het voetlicht brengen.

Carla H.M. Zonneveld,

Rotterdam 2 juli 2008