Gemeente Gilze en Rijen

Extra vliegbewegingen tijdens oprichting Defensie Helikopter Commando

Rijen - Vrijdag 4 juli staat in het teken van de oprichting van het Defensie Helikopter Commando (DHC) op de Vliegbasis Gilze-Rijen. Hierdoor vinden er op en in de omgeving van vliegbasis extra vliegbewegingen plaats. Deze extra vliegbewegingen zijn voorzien rond 16.00 uur.

Er vindt een fly-by plaats bestaande uit een formatie van maximaal 22 helikopters waarbij alle typen defensiehelikopters, die deel uitmaken van het DHC, zijn vertegenwoordigd. De vliegbewegingen vinden plaats van oost naar west waarbij de minimum vlieghoogten voor helikopters niet wor­den onderschreden. De Koninklijke Luchtmacht tracht de overlast tot een minimum te beperken. Voor vragen over het DHC of eventuele geluidhinderklachten kunnen omwonenden bellen met Luchtmachtvoorlichting vliegbasis Gilze-Rijen, telefoonnummer 0161-296100 of 06-53130617.

Als gevolg van de verschillende bezuinigingsmaatregelen en een steeds groter wordende vraag naar helikopters, is medio 2005 besloten tot de oprichting van één helikopterorganisatie voor de hele krijgsmacht. Het DHC is onder verantwoordelijkheid van de Commandant der Strijdkrachten voor de dagelijkse aansturing ondergebracht bij het Commando Luchtstrijdkrachten en is gevestigd op Vliegbasis Gilze-Rijen.