Persberichten stad Utrecht, 10.55 uur

Utrecht, 04-07-2008

Autokraker

UTRECHT In de vroege ochtend van vrijdag 4 juli werd een autokraker aangehouden die kennelijk al meerdere autos had bezocht.

Rond 03.40 uur meldde een getuige dat op de Dickenslaan in een auto werd ingebroken. Agenten gingen met spoed ter plaatse en troffen de autokraker in de opengebroken auto aan. De autokraker had een tas bij zich met een autoradio. Bij de auto stond een fiets met in de fietstassen nog eens drie autoradios. De autokraker, een 26-jarige Bulgaar, werd aangehouden en de autoradios werden in beslag genomen.

Pillen

UTRECHT In de vroege ochtend van vrijdag 4 juli werd een man aangehouden omdat hij vermoedelijke xtc-pillen bij zich had en die aan de man wilde brengen.

Rond 03.30 uur belde een medewerker van een horecagelegenheid aan de Oudegracht naar de politie. De medewerker was aangesproken door meerdere klanten dat een man hen xtc-pillen probeerde te verkopen. De medewerker had daarop de verdachte, een 18-jarige jongeman uit Utrecht, uit de zaak gehaald.

Agenten gingen ter plaatse. De verdachte bleek in één van zijn sokken een zakje met meer dan 30 pillen te hebben, vermoedelijk xtc. Hij werd aangehouden, naar het politiebureau overgebracht en hij is voor nader onderzoek ingesloten. De pillen zijn in beslag genomen.

(Ver-)koop gestolen fiets

UTRECHT Door cameratoezicht werd in de nacht van donderdag 3 op vrijdag 4 juli gezien dat een kennelijk gestolen fiets van eigenaar wisselde.

Rond 02.45 uur was op de camerabeelden te zien dat een man op de Drift fietste, dat hij een andere man aansprak, dat er geld werd overhandigd en dat de fiets vervolgens van eigenaar veranderde.

Agenten gingen ter plaatse en troffen de nieuwe eigenaar, een 28-jarige man uit Utrecht, op de Voorstraat aan. Hij bekende net de fiets te hebben gekocht en werd aangehouden voor heling. Vervolgens werd uitgekeken naar de verkoper. Deze verdachte, een 42-jarige man uit Den Bosch, werd lopend op de Lange Jansstraat aangetroffen en aangehouden. Beide verdachten werden naar het politiebureau overgebracht en voor nader onderzoek ingesloten. De fiets werd in beslag genomen. Hij stond (nog) niet als gestolen gesignaleerd.

Geweld

UTRECHT Aan het begin van de nacht van donderdag 3 op vrijdag 4 juli kregen enkele klanten het aan de stok met een medewerkster van een horecagelegenheid.

Rond 00.50 uur wilde een klant van een horecagelegenheid aan de Mariaplaats een drankje bestellen. Hem werd verteld dat de bar was gesloten en er dus geen drank meer werd geschonken. Er ontstond een woordenwisseling, waarna de klant de medewerkster uitschold. Vervolgens bemoeiden ook anderen zich ermee en werd er met glazen naar de medewerkster gegooid. Zij kreeg een glas tegen haar hoofd.

De politie werd gewaarschuwd en meerdere politie-eenheden gingen ter plaatse. Drie verdachten, één van 25 jaar en twee van 28 jaar en allen uit Utrecht, werden aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. De medewerkster deed aangifte, zij had letsel aan haar hoofd opgelopen. Uit nader onderzoek bleek dat één van de 28-jarigen niet bij de zaak betrokken was, hij werd heengezonden. De twee andere verdachten zijn voor onderzoek ingesloten.

Parkeercontroleurs

UTRECHT Op donderdagavond 3 juli reed een automobilist op twee parkeercontroleurs in en ging er vervolgens vandoor.

Rond 22.30 uur schreef een parkeercontroleur op de Sumatrastraat een bekeuring voor een geparkeerde auto uit. Nadat hij daar mee klaar was, kwam een man aanlopen die zei de bestuurder van de auto te zijn. Er ontstond een woordenwisseling, waarna de bestuurder een vrouw met baby in de auto liet stappen en zelf ook instapte. Hij reed op de parkeercontroleur af, die weg moest springen om niet te worden aangereden. Daarna bedreigde de bestuurder de controleur verbaal en reed nogmaals in zijn richting en daarna in de richting van een andere parkeercontroleur, die zich eveneens genoodzaakt zag weg te springen. Vervolgens ging de automobilist ervandoor.

Beide controleurs deden aangifte van poging tot doodslag. Door agenten werd in de omgeving naar de auto en verdachte uitgekeken, maar die werden niet meer aangetroffen. De politie zet het onderzoek aan de hand van het kenteken van de auto voort.

Gewelddadige beroving

UTRECHT Op donderdag 3 juli werd een vrouw op gewelddadige manier van haar portemonnee beroofd.

Rond 22.25 uur fietste een 39-jarige vrouw uit Utrecht over de Bretagne. Zij zag dat een bromfiets met twee opzittenden naast haar kwam rijden en vervolgens trapte één van hen tegen haar fiets, waardoor zij ten val kwam. Vervolgens pikte één van de verdachten haar portemonnee uit haar tas en ging het tweetal ervandoor.

De verdachten waren twee lichtgetinte jongens van 17 19 jaar oud, de éne ± 1.65 meter, tenger postuur en kort zwart haar, de andere iets langer en met een normaal postuur. Beiden droegen donkere kleding en zij reden op een zwarte scooter.

Aan getuigen van de straatroof wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht zuid op telefoonnummer 0900-8844.

Verkeerscontrole

UTRECHT De politie heeft op donderdag 3 juli in de middag en avond een verkeerscontrole op respectievelijk de Atoomweg en de Hindersteinlaan gehouden. Bij de controle werden veertien bekeuringen uitgeschreven, onder andere voor: te hoge snelheid (4), niet handenvrij bellen (3), getinte ruiten (1) en rechts inhalen (1).

Bekende

UTRECHT Een vrouw werd op donderdag 3 juli in de gaten gehouden omdat zij al eerdere criminele activiteiten bij een winkel had ontplooid. Dat bleek niet voor niets te zijn.

Rond 15.20 uur zagen medewerkers van een winkel aan de Van Rensselaerlaan een vrouw in de winkel, die daar in juni was aangehouden voor winkeldiefstal. Gezien haar geschiedenis hielden zij haar in de gaten. Dat bleek niet voor niets: de vrouw pakte een dekbedovertrek, stopte die in haar tas en liep zonder te betalen langs de kassa. De vrouw, 52 jaar oud en afkomstig uit Houten, werd door het personeel aangehouden en even later aan de politie overgedragen. Zij is naar het politiebureau overgebracht en tegen haar is proces-verbaal opgemaakt.

Man neergeslagen

UTRECHT Op donderdagmiddag 3 juli werd een man neergeslagen, waarna zijn navigatiesysteem uit zijn bestelbus werd gestolen.

Rond 12.00 uur stond een 31-jarige man uit Putten met zijn bestelbus geparkeerd op de Cleopatradreef. Hij bekeek enkele papieren die naast hem op de bank lagen. Plotseling werd het portier van het busje opengetrokken. De Puttenaar keek om en kreeg vervolgens een harde klap op zijn achterhoofd. Naar zijn eigen idee is hij daarna zon 30 40 seconden buiten bewustzijn geweest. Toen hij weer bijkwam, zag hij dat het navigatiesysteem uit zijn bestelbus was gestolen.

Voordat hij de klap kreeg, zag het slachtoffer in een flits de verdachte. Dit was een lichtgetinte man met een fors postuur. Het slachtoffer deed aangifte en hield een bult en hoofdpijn aan de beroving over.

Aan getuigen die de beroving hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht zuid op telefoonnummer 0900-8844.

Kwaad geweten

UTRECHT In de nacht van donderdag 3 op vrijdag 4 juli had een jongen kennelijk een kwaad geweten: hij ging ervandoor, maar werd toch aangehouden.

Rond 02.05 uur meldde een getuige dat een jongen de parkeergarage aan het Van Starkenborghhof was ingegaan. De getuige vertrouwde het niet en belde de politie. Agenten gingen ter plaatse en zagen iemand op de bovenste etage staan. Twee agenten gingen via de hoofdingang naar binnen, een andere agent ging bij de nooduitgang staan. En ja hoor, plotseling schoot de nooduitgang open en vloog er een jongen naar buiten. De agent wilde hem tegenhouden, maar hij rende hard weg. Na een achtervolging te voet werd de verdachte, een 15-jarige jongen uit Utrecht, op de Amerikalaan aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Hij bleek in het bezit van inbrekersgereedschap te zijn. Kennelijk was de verdachte vroegtijdig bij zijn criminele activiteiten gestoord, want in de parkeergarage was geen auto opengebroken. De verdachte kreeg bekeuringen voor artikel 461 (verboden toegang voor onbevoegden) en voor het bij zich hebben van inbrekersgereedschap.