IFAW


Demonstratie in Brussel voor een Europees handelsverbod in zeehondenproducten

Brussel, 2 juli 2008 - Rock legende Paul McCartney en 1.500 betrokken burgers uit heel Europa kwamen gister demonstreren voor het Berlaymontgebouw, kantoor van de Europese Commissie in Brussel, om te aan te dringen op een EU-verbod op de handel in zeehondenproducten. Georganiseerd door het IFAW (International Fund for Animal Welfare), Humane Society International (HSI), GAIA en Eurogroup for Animals, heeft de vreedzame demonstratie mensen uit de gehele Europese Unie aangetrokken, waaronder landen als Duitsland, Slowakije, Frankrijk, Nederland , België, Hongarije, Finland, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Italië en Kroatië.

De Commissie zal binnenkort een beslissing nemen over een mogelijk verbod. De datum van de demonstratie valt samen met het begin van het Franse voorzitterschap en het begin van de Namibische zeehondenjacht, de op een na grootste jacht in de wereld.

Paul McCartney had als verrassing een videobericht ingesproken en dat werd weergegeven op een groot scherm. De dierenwelzijn supporter zei: "Het stoppen van de handel van zeehondenbont in de Europese Unie kan echt een einde te maken aan dit geweld voor eens en voor altijd - vraag de EU om deze afschuwelijke handel vandaag nog te verbieden."

De menigte nam een minuut stilte in acht ter ere van de miljoenen zeehonden die gedood zijn in de afgelopen decennia, en blies op fluitjes om blijk geven van hun afkeuring van de jacht. Europese parlementsleden kwamen ook op het podium om hun steun te betuigen voor een krachtige en alomvattend verbod op de handel in de hele Europese Unie.

Ook Nederlandse parlementsleden die zich in hebben gezet voor het Nederlandse handelsverbod hebben door middel van quotes hun steun voor een Europees handelsverbod geuit.

Sonja Van Tichelen, directeur van de Eurogroep for Animals, zei: "Het feit dat mensen zich in zulke grote aantallen uit de hele EU naar deze demonstratie zijn gekomen, geeft de sterkte aan van het gevoel tegen de zeehondenjacht. Europese burgers steunen deze dodelijke handel niet. "

Lesley O'Donnell, directeur van IFAW EU-kantoor, zei: "Jaar na jaar hebben onze waarnemers onvoorstelbare wreedheid vastgelegd op het ijs tijdens Canada's enorme commerciële zeehondenjacht, dat is niet alleen onaanvaardbaar, maar een volkomen nutteloze en verspillende jacht. Europeanen willen hier geen deel van uit maken. "

Foto's van deze demonstratie kunt u ook downloaden via deze website: www.eurogroupforanimals.org/demonstration.htm

/ifaw/images/resources/nl-NL/donation_button.jpg

/ifaw/images/resources/nl-NL/take_action_button.jpg

RSS © 2008 IFAW - Nederland
Javastraat 56 o 2585 AR Den Haag
Netherlands