Senternovem


04-07-2008 | Waterbodem onder de Waterwet

Waterbodem is een integraal onderdeel van het watersysteem. Voor dat watersysteem gaat medio 2009 een nieuwe wet van kracht, de Waterwet. Het huidige toetsingskader vanuit de Wet bodembescherming komt dan voor waterbodems te vervallen.

In de memorie van toelichting bij het Waterbesluit, is aangegeven dat er een nieuw toetsingskader wordt opgesteld om te bepalen of de waterbodem de oorzaak is van het niet behalen van de gewenste gebiedskwaliteit. De gebiedskwaliteit moet voldoen aan de doelstellingen van de Waterwet. Als niet aan de doelstelling van de Waterwet wordt voldaan en het watersysteem dus niet op orde is, is het doorlopen van het toetsingskader noodzakelijk. Het toetsingskader is behulpzaam bij het vaststellen of de waterbodem een ernstig risico is en of er een ingreep in de waterbodem noodzakelijk is. Het resultaat van het doorlopen van het toetsingskader is:


1. Er hoeft geen maatregel plaats te vinden, of


2. Er moet mogelijk een maatregel plaatsvinden


3. Er moet een maatregel plaatsvinden

Als uit het toetsingskader blijkt dat er mogelijk of zeker een maatregel in de waterbodem moet worden genomen, zal deze informatie `input' zijn voor het afwegingskader.

Het afwegingskader moet uitsluitsel geven of er een maatregel in de waterbodem moet worden genomen om het watersysteem `op orde' te brengen ten opzichte van alternatieve maatregelen in dat watersysteem. Ook wordt bepaald via welk (gebieds)proces deze maatregel in praktijk kan worden gebracht. Een voorbeeld is het opnemen van de maatregel in het maatregelenprogramma per stroomgebieddistrict als onderdeel van het stroomgebiedbeheerplan en het proces daar naartoe. Het toetsings- en afwegingskader zijn bepalend voor de saneringsopgave in 2e en 3e SGBP.

Het toetsingskader wordt een `handleiding voor gevorderden'. Dat wil zeggen dat een ervaren waterbodemadviseur de beoordeling moet kunnen uitvoeren. Met deze handleiding wordt getoetst in hoeverre de waterbodemkwaliteit het halen van beleidsdoelen belemmert, en welke bijdrage waterbodemmaatregelen kunnen leveren aan het halen van de beleidsdoelen. De eerste versie van handleiding zal eind 2008 beschikbaar zijn.

Het afwegingskader is een proceshandleiding en is een hulpmiddel bij de afweging of een ingreep in de waterbodem zinvol is en waar deze een plaats kan krijgen in lopende of nieuw te starten gebiedsprocessen. De eerste versie van de handleiding zal eind 2008 beschikbaar zijn. Contact

Meer informatie over het afwegingskader:

Josefien van de Ven, DGW: josefien.vdven@minvenw.nl

Meer informatie over het toetsingskader:

John Maaskant, DGW: john.maaskant@minvenw.nl