Gemeente Heiloo


Zwembad t Baafje energiezuinig de zomer in

Zwemmers kunnen vanaf nu nog eerder in het warme zwemwater van t Baafje duiken. De energiebesparende maatregelen die de gemeente Heiloo heeft genomen leveren niet alleen 255 ton minder CO²-uitstoot op, met de geplaatste zonnecollectoren en de afdekzeilen is het zwemwater ook sneller op temperatuur. Op donderdag 3 juli sluit wethouder Rob Opdam het energiebesparingsproject feestelijk af.

Afdekking

t Baafje gaat op twee manieren energie besparen. In 2007 kreeg het wedstrijdbad een afdekking, waardoor er 40.000 kubieke meter minder gas werd verbruikt, een besparing van 21.000. Dit jaar heeft ook het instructiebad een afdekzeil gekregen. De afdekking zorgt ervoor dat er minder water verdampt en dat het zwembadwater minder snel afkoelt. Ook zijn er minder chemicaliën nodig, omdat er dankzij de afdekking minder chloor verdampt.

Zonnecollectoren

De tweede energiebesparing komt uit 130 zonnecollectoren op het dak. De collectoren geven alle zonnewarmte af aan het zwemwater. Daardoor hoeft t Baafje de cv-ketel niet meer te gebruiken. In totaal zal t Baafje elk jaar 87.000 kubieke meter gas besparen, een CO²-reductie van 255 ton per jaar. Ter vergelijking: dit staat gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 79 woningen.

Lekker warm

Voor zwemmers hebben de energiemaatregelen nog een bijkomend voordeel. Door de zonnecollectoren is het zwembadwater eerder op temperatuur (26°C). Dit betekent dus dat ze eerder in het warme water kunnen zwemmen. Bij de kassa kun je de temperatuur van het zwemwater aflezen.

Fotobijschrift:

Het zwembad is sneller op zwemtemperatuur met de 130 zonnecollectoren.