Gemeente Heusden


Land van Ooit officieel overgedragen 4 juli 2008 Land van Ooit officieel overgedragen

De gemeente Heusden is officieel eigenaar van het voormalige Land van Ooit. De overdracht van de gronden - zo'n 44 hectaren - en opstallen vond vorige week plaats. De aankoop kostte de gemeente 15,4 miljoen euro.

De gemeente heeft de gronden verworven om zo de zeggenschap en regie over toekomstige ontwikkelingen geheel in eigen hand te hebben. Het centraal in de gemeente gelegen gebied is landschappelijk van grote waarde en maakt deel uit van de ecologische hoofdstructuur in Brabant. Recreatief-toeristisch gezien is het gebied zeer kansrijk. Met de aankoop krijgt de ontwikkeling van de recreatief-toeristische as tussen Maas en duinen een sterke impuls.

Groene karakter
Met de gronden in handen kan die ontwikkeling nu een aanvang nemen. Een extern adviesbureau gaat dit ontwikkelingsproces de komende maanden begeleiden. Daarbij worden ook de initiatieven meegenomen, die het afgelopen halfjaar door burgers en marktpartijen werden aangedragen. Voorop staat dat het groene karakter behouden blijft en dat het gebied voor grote groepen mensen toegankelijk blijft.

De aankoop van het voormalige Land van Ooit maakt tevens de aanpak van enkele knelpunten in de verkeersontsluiting van de gemeente Heusden mogelijk. Na de zomervakantie start de gemeente al wel met het doortrekken van de Parklaan in Drunen tussen de Vimmerik en de Jonkheer de la Courtstraat in Nieuwkuijk. Met de aanleg van deze weg - naar verwachting gereed in december - is de laatste ontbrekende schakel in de zuidelijke parallelstructuur gerealiseerd. Vervolgens wordt ook het zogenoemde 'Ei van Drunen' aangepakt, waarmee de afwikkeling van het verkeer van en naar de A59 ter plaatse aanzienlijk verbetert.
Geplaatst op: 4 juli 2008