Gemeente Elburg

winkel

Prijsuitreiking "Met belgerinkel naar de winkel"

De campagne "Met belgerinkel naar de winkel" werd op donderdag 3 juli afgerond met de prijsuitreiking in het gemeentehuis, in aanwezigheid van wethouder Wessel.

De hoofdprijs, een prachtige fiets, werd beschikbaar gesteld door de gemeente Elburg en is gewonnen door J. Rieksen uit Elburg. De tweede prijs was een mooie vouwfiets, die P. Zwep uit Elburg mee naar huis mocht nemen. De eerste en tweede prijs werden mede mogelijk gemaakt door Dickhof Rijwielen uit 't Harde. De derde prijs werd beschikbaar gesteld door de HEMA/Van de Pol's Warenhuis en betrof een fiets/wandelwagen. Deze prijs werd gewonnen door C. van Surksum uit Elburg. Daarnaast werden nog ruim 50 prijzen beschikbaar gesteld door de andere deelnemende winkeliers.

Achtergrond

De campagne `Met Belgerinkel naar de Winkel' is een gezamenlijk initiatief van IVN - Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie en de Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen. De campagne is in Vlaanderen ontwikkeld. De provincie Gelderland, de Alcoa Foundation en de Nationale Postcode Loterij ondersteunen de campagne eveneens. Naast de gemeente Elburg is in onze regio de campagne dit jaar opgepakt door de gemeenten Harderwijk en Nunpeet.

De campagne "Met Belgerinkel naar de Winkel" stimuleert het fietsgebruik in het woon-winkelverkeer via een spaarkaartenactie. Het gaat daarbij om het terugdringen van het autoverkeer voor de 'korte ritten' tot 7,5 kilometer. Fietsende klanten krijgen een stempel bij elk winkelbezoek. Uit ingeleverde volle spaarkaarten worden prijswinners getrokken. Bovendien kunnen op de spaarkaarten suggesties genoteerd worden voor een fietsvriendelijker beleid in de gemeente. De campagne liep van 10 mei tot en met 28 juni.

Het doel van de campagne is om op lokaal gemeentelijk niveau een bijdrage te leveren aan de verbetering van de luchtkwaliteit (minder PM10, NOx, CO2-reductie). Dit wordt bereikt door gedurende zeven weken mensen te stimuleren om op de fiets in plaats van met de auto boodschappen te doen.

Een ander doel is het vergroten van de bewustwording van de problemen op het gebied van luchtkwaliteit en klimaat bij de inwoners in de deelnemende gemeenten. Dit groeiende bewustzijn zorgt ervoor dat de bereidwilligheid om zelf een eigen bijdrage te leveren aan een betere luchtkwaliteit toeneemt. De deelname aan toekomstige acties en/of maatregelen rond klimaat en luchtkwaliteit kan hierdoor worden vergroot. En tot slot draagt het fietsen ook bij aan de fitheid en gezondheid van de deelnemers.

Elburg

De gemeente Elburg heeft deelgenomen aan de campagne `Met belgerinkel naar de Winkel' omdat zij het fietsgebruik wil stimuleren. Fietsen is gezond en milieuvriendelijk en het draagt bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit.

In Elburg zijn ruim 140 winkels via een brief uitgenodigd om mee te doen aan de campagne. Hiervan hebben 83 winkels zich aangemeld in Elburg, Doornspijk en `t Harde, waaronder de gehele binnenstad van Elburg: Alle leden van de ondernemersvereniging W.V.E. (Winkel Vesting Elburg) hebben zich opgeven. Verder werd huis aan huis een spaarkaart bezorgt, om de campagne bekendheid te geven. Op 10 mei is een feestelijk startsein gegeven in de verschillend kernen. Voor de deelnemende winkels zijn pakketten met posters, spaarkaarten, campagnestempels en verzameldozen beschikbaar gesteld.

In totaal deden 83 ondernemers mee aan de campagne en er zijn bijna 700 spaarkaarten ingeleverd door de inwoners van de gemeente Elburg. Veel inwoners hebben bovendien van de gelegenheid gebruik gemaakt om op de spaarkaarten fietstips voor de gemeente te zetten.

Fam. J. Rieksen Fam. P. Zwep Fam. C. van Surksum

Fam. J. Rieksen
Fam. P. Zwep Fam. C. van Surksum