Ingezonden persbericht


Aan de sportredactie

Persbericht SLAM Deltaweek 4 juli 2008

Perfect weer voor de zeewedstrijden tijdens de SLAM-Deltaweek.

Door Kees van der Vaart

.
Vanmorgen vroeg gingen de deelnemers aan de Veronicarace, de zeewedstrijd van de SLAM Deltaweek, onder nagenoeg perfecte zeil omstandigheden van start. Met een windsterkte van 3 tot 4 en de stroom mee, voeren de boten het zeegat uit. Bij de lengte van de banen wordt rekening gehouden met de wind en het snelheidverschil tussen de boten. Om te voorkomen dat het net als vorige dagen erg laat zou worden werden de boten weggestuurd voor een baan van 37 mijl voor de snelle boten, 33 mijl voor de middenklasse en 25 mijl voor de langzamere boten.
Om 13.00 uur kwamen de eerste deelnemers van de Veronicarace na ruim 5 uur zeilen weer in zicht op het laatste stuk naar de finish.en iets over 16.00 uur finishte de laatste van hen.
De deelnemers waren enthousiast over het weer en de baan. Ondanks de wat sombere voorspellingen bleef er gedurende de hele wedstrijd een mooie wind staan die het zeilen tot een genoegen maakte.
"We hebben het alleen erg warm gehad" stelt Roy van Aller, schipper van de Noordwind. "Het was prachtig weer met een strakblauwe lucht en een zonnetje maar door het knobbelige zeetje moesten we aan de wind wel onze zeilpakken aanhouden voor het over komende zeewater." Roy is één van de wedstrijdleiders van de Slam-Deltaweek. "Maar allen in het eerste weekend. In het tweede weekend met de Veronica wil ik, maar vooral mijn bemanning als deelnemer meezeilen"aldus Roy

De Veronica race is een race die ouder is dan de SLAM Deltaweek. De race voer oorspronkelijk van Colijnsplaat naar het toenmalige zendschip Veronica voor Scheveningen en terug.
In de loop van de jaren verdween niet alleen het zendschip maar ook werd ook de stormvloedkering aangelegd. Bovendien vonden de zeilers een wedstrijd die soms meer dan 24 uur duurde niet meer aantrekkelijk. Nu is de Veronica race daarom een dag wedstrijd op zee voor de Zeeuwse kust van de Roompotsluis naar de Roompotsluis

Op de Oosterschelde voeren de Rond- en Platbodems en de ongemeten boten een baan om de Vuilbaard, een zandbank voor Colijnsplaat. Een van de deelnemers van aan de Veronicarace had zich verslapen en startte "voor spek en bonen" als "ongemeten boot mee op deze baan. Zijn mede zeilers waardeerden de concurentie.

Morgen varen de ORC 1 en 2 boten een windward-leeward baan op de Oosterschelde ten oosten van de Zeelandbrug. De rest van de vloot vaart een baan om de boeien van het vaarwater op de Oosterschelde voor Colijnsplaat.

De uitslagen:
ORC1

1e Ragadza van Bert Dolk en Roeline Ornee uit Zierikzee
2e Flin van schipper Arne Hubregtse uit Scharendijke

ORC 2

1e t.t. Soeticheyt van Aad de Ruyter uit Londen (GBR)
2e Lenco van schipper K Brabers uit Venlo

3e Kopje Kleiner van schipper Hans de Waal.
In deze klasse voer de FRD Experiens met schipper J vd Starre uit den Haag buiten mededinging een verdiende 3e plaats

ORC 3

1e Lancer of Hamble van schipper H. Visser uit Middelharnis
2e Beau Bateau van schipper Henk van Zweden uit Middelburg
3e Joyce van schipper Alfred Bezemer uit Arnemuiden

ORC 4

1e ´L esprit du Morbihan van schipper Vincent de Vries uit Middelburg 2e de Noordwind van schipper Roy van Aller uit Breskens 3e Impulse van schipper C. Baas uit Weteringbrug.

ORC 5

1e Drammer van schipper J.A. Rietdijk uit Eindhoven.
2e Bloeb 2 van schipper J Koenen uit Veghel.

R&P B en C

1e Strandloper van schipper W.Y. Schotman uit Den Haag.
2e de Nieuwe Maen van Ede van der Dussen uit Moergestel
3e de Zwaardvis van schipper E Dikland uit Rotterdam .

Ongemeten boten

1e Try Try Try van schipper A van Maarseveen uit den Haag
2e Spinel van M. Kamphuis uit Wijk en Aalburg.
3e Catharina´s Pride van schipper M van der Zandt uit Herkingen

De rest van het programma voor de 38ste SLAM Deltaweek is als volgt: Start Finish
Zaterdag 5 juli Zaterdagwedstrijd Colijnsplaat Colijnsplaat Zondag 6 juli Zondagwedstrijd Colijnsplaat Colijnsplaat Tot en met dinsdag 1 juli kampioenschap van de Zeeuwse wateren voor rond en platbodems C

Over de SLAM Deltaweek

De SLAM Deltaweek is een zeilwedstrijdevenement voor kajuitjachten op de Oosterschelde en op de Noordzee voor de Zeeuwse kust. Er nemen per jaar rond de 150 zeiljachten aan deel. Daarmee is de Deltaweek het grootste meerdaagse zeilevenement van Zuid-West-Nederland. Het grootste aantal deelnemers vaart tijdens het eerste weekend.