Ingezonden persbericht

Gedeputeerde Piet Jansen opent drinkwaterinstallatie in Roemenië

Onder toeziend oog van 13 leden van de statencommissie Ruimte, Duurzaamheid en Water van Overijssel heeft gedeputeerde Piet Jansen een zogenaamde Perfector E installatie in het Roemeense dorp Saelele geopend. De installatie, die het drinkwater met membraantechnologie zuivert, is hier onlangs door het Overijsselse bedrijf Norit Procestechnology geïnstalleerd. De openingsceremonie werd onder grote belangstelling van de dorpsbewoners voltrokken met de burgemeester van Saelele en de heer Werner, de Nederlandse ambassadeur in Roemenië.

Tijdens de opening sprak Piet Jansen over het belang van schoon drinkwater en legde de relatie met het realiseren van de Milleniumdoelen van de Verenigde Naties. In de Milleniumdoelen is onder meer vastgelegd dat het aantal mensen zonder toegang tot veilig drinkwater wereldwijd in 2015 gehalveerd moet zijn ten opzichte van 1990.

Op veel plaatsen in de provincie Teleorman is de drinkwaterkwaliteit beneden peil. De provincie Overijssel werkt al zo'n drie jaar samen met de Zuid-Roemeense provincie Teleorman aan verschillende waterprojecten aldaar. Naast drinkwater zijn er projecten
voor sanitaire voorzieningen en hoogwaterbescherming. De provinciebestuurders stelden vast dat er goede voortgang is geboekt met deze projecten.

Gedeputeerde Jansen wees er op dat sinds de toetreding begin dit jaar van Roemenië tot de EU het karakter van de samenwerking wel is veranderd. Hij zag kansen in het uitwisselen van gezamenlijke ervaringen met de Europese Kaderrichtlijn Water en bood de Roemenen hulp aan bij het zoeken naar beschikbare Europese fondsen. Hij deed een oproep aan alle deelnemers te komen met suggesties voor gezamenlijke projecten op het gebied van duurzaam waterbeheer.

Op 29 juni, internationale Donaudag, bezocht de Overijsselse delegatie een symposium waar voorzitter van de Statencommissie, Jan Jaap Kolkman, het belang van ruimte voor de rivier aanstipte. Verder gaf Leon Melissant van de Jongerenraad Overijssel een presentatie over het nieuwe uitwisselingsproject tussen Roemeense en Nederlandse jongeren. De jongeren willen in 2009 een lespakket voor basisonderwijs in Nederland en Roemenië uitbrengen waarin de overeenkomsten en verschillen tussen beide provincies naar voren komen.

De opening van de zuivering en het bezoek aan internationale Donaudag was gekoppeld aan het werkbezoek van een delegatie van de commissie Ruimte, Duurzaamheid en Water aan Teleorman. Tijdens dit werkbezoek werd een aantal zojuist afgeronde projecten bezocht die medegefinancierd zijn door de provincie Overijssel, zoals een diepe drinkwaterput in het dorp Viisoara. In Turnu Magurele werd een bezoek gebracht aan het met Overijsselse steun opgerichte watercentrum. De provincie ondersteunt ook dit jaar het waterkenniscentrum met bijna ¤ 15.000,- om de lokale waterpartners te ondersteunen in het werk aan betere sanitaire voorziening, drinkwater en hoogwaterbescherming.