Ingezonden persbericht


Stedelijk Museum Zutphen
Postbus 4131
7200 BC ZUTPHEN

PERSBERICHT
26 juni 2008

Kanttekeningen uit Zutphen

Ter gelegenheid van het 13e kantcongres van de Internationale kantorganisatie OIDFA (Groningen, 4 - 6 juli 2008) toont het Stedelijk Museum Zutphen een gevarieerde selectie van kanten voorwerpen uit de textielcollectie van het museum. De expositie bevat een mooie keuze uit de kantcollectie, variërend van kinderjurkjes, omslagdoeken en zakdoeken tot kragen, mutsen en waaiers met kant. In harmonie met de historische kant worden papieren lichtobjecten van de Zutphense beeldend kunstenares Luitgard Schultz en kant-schilderijen van Rike Winsauer getoond. Het werk van Rike Winsauer, van oorsprong goudsmid, combineert bijzondere borduurtechnieken met klassieke kantklostechnieken, veelal in gekleurde garens of echt gouddraad.

Wat is kant?
Kant is een decoratief en luchtig product van textiel, bestaande uit dunne gevlochten en gedraaide draden (van metaal, zijde, linnen, katoen enz.), dat met , zijde, linnen, katoen enz.),een naainaald, klossen, haaknaald of met een machine gemaakt wordt. Een belangrijk kenmerk van kant is dat het niet ondersteund wordt door een ander onderliggend weefsel. De naam 'kant' verwijst naar de oorspronkelijke toepassing, namelijk het afwerken van de zichtbare randen van een onderhemd met genaaide spitse tandvormige versieringen. De Duitse benaming 'Spitze' (punt) en de Franse naam 'Dentelle (dent = tand) verwijzen nog naar deze toepassing.

Een luxe product
De historisch handmatig vervaardigde kant dateert ongeveer uit de periode tussen 1500 en het einde van de 18e eeuw. Het maken van kant was tijdrovend, technisch en artistiek veeleisend werk. Daarom was kant zeer kostbaar en uitsluitend bereikbaar voor de rijken in de samenleving. In de 19e eeuw ging men machinaal kant produceren, waardoor het veel goedkoper en dus bereikbaar werd voor bredere lagen van de bevolking.

Verschillende technieken
In de expositie worden de verschillende technieken van kant uit de doeken gedaan. De bezoeker wordt ingewijd in de geheimen van kloskant en naaldkant. In de loop van de eeuwen ontstonden diverse stijlen en technieken met verschillen per stad en streek.

Kantklosdemonstraties
Woensdag 9 juli, van 11.00 - 16.00 uur: Gerrie Bargeman uit Markelo Gerrie Bargeman biedt het publiek de mogelijkheid om zelf te kantklossen. Ze geeft uitleg en laat zien hoe het werkt. Ze laat ook een aantal van haar werkstukken zien. Een gedeelte hiervan blijft na afloop aanwezig in de expositie.

Woensdag 23 juli, van 11.00 - 16.00 uur: Jeanne Kreijenbroek uit Zutphen Jeanne Kreijenbroek demonstreert het kantkloswerk aan de hand van een recent werkstuk, een kerststal met figuren in kant. Het publiek kan haar vragen stellen. Het is niet mogelijk om zelf te kantklossen. Enkele van haar werkstukken maken deel uit van de expositie.

Luitgard Schultz - Objecten van papier
Luitgard Schultz verhuisde in 1986 van Berlijn naar Nederland, waar ze onder andere studeerde aan de kunstacademie in Arnhem. In haar Zutphense atelier schildert ze en maakt ze grote papieren (licht-)objecten. Haar werk kenmerkt zich door vereenvoudigde organische vormen en een fascinatie voor transparantie, lichtheid en luchtigheid. Ze zoekt bewust het spanningsveld op tussen lichtheid en monumentaliteit, volume en leegte. De objecten zijn gemaakt van oosterse papiersoorten zoals rijstpapier of moerbeiboompapier. Door een speciale behandeling krijgt het papier stevigheid, dit in contrast met de ogenschijnlijke kwetsbaarheid.

Rike Winsauer - Kantschilderijen
Rike Winsauer woont en werkt in Tübingen (Duitsland). Na een opleiding als goudsmid in Pforzheimn werkte ze van 1986 tot 2006 in haar eigen goudsmederij. Daarnaast heeft textiel van jongs af aan haar grote belangstelling. In een paramentenatelier in Düsseldorf-Kaiserswerth deed ze waardevolle kennis op over talrijke textiele werkvormen en bijzondere kant- en borduurtechnieken. In haar werk maakt ze vrijelijk gebruik van die kennis om met naald en draad haar fascinatie voor het sacrale en kostbare vorm te geven. In haar kantschilderijen werkt ze onder andere met kloskant van gouddraad, gecombineerd met borduurwerk op zijde en past ze een speciale rondkanttechniek, Tenerifa genaamd, toe.

Gegevens expositie
Kanttekeningen uit Zutphen
3 juli t/m 31 augustus 2008

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 11.00 -17.00 uur


---

Afbeeldingen:

- Chantilly kant, een voorbeeld van kloskant

- Lichtobjecten van Luitgard Schultz

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mariël Ellens, pr-medewerker, telefoon 0575-587825 (di, wo, do) of m.ellens@zutphen.nl. Op alle andere dagen: 0575 -516 878


---- --