Provincie Noord-Brabant

|Persuitnodiging                                   |

|Datum         |
|1 juli 2008   |

Presentatie plannen hoogwaardig openbaar vervoer Noordoost-Brabant

De consortia Zuiderkruis, Mobicon, Keypoint en AM Bam Goudappel presenteren op 4 juli businessplannen die moeten zorgen voor hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) in Noordoost-Brabant. Gedeputeerde Cora Steffens-van Nieuwenhuizen geeft namens de stuurgroep een toelichting. Pers is van harte welkom om 17.00 uur in het provinciehuis, Brabantlaan 1 in 's-Hertogenbosch.

De kwaliteit en het gebruik van het openbaar vervoer in Noordoost-Brabant kunnen verbeterd worden. Daarom is aan marktpartijen gevraagd om creatieve en haalbare oplossingen te bedenken. De vier bedrijven/consortia zijn in maart jl. geselecteerd.
De businessplannen moeten niet alleen antwoord geven op de vraag op welke wijze HOV mogelijk is, maar ook welke ruimtelijke ontwikkelingen nodig zijn om de kwaliteit van het openbaar vervoer op het gewenste peil te krijgen. Ook moeten de kosten op een rij worden gezet. En zijn deze (voor een deel) terug te verdienen via toename gebruik HOV en/of opbrengsten uit ruimtelijke ontwikkelingen?
Het is voor het eerst dat de provincie en betrokken gemeenten niet eerst een afgerond plan maken en dit aanbesteden, maar gebruik maken van creativiteit uit de markt.

Regiobijeenkomsten
De wensen en ideeën van inwoners uit de regio tellen mee bij het uiteindelijke besluit. Daarom worden begin september twee regiobijeenkomsten georganiseerd; in Uden en Schijndel. De vier partijen zullen dan hun plannen toelichten. Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom. Ook gemeenteraden zullen worden uitgenodigd. Er is volop gelegenheid voor vragen en reacties. De exacte tijdstippen en locaties worden nog breed bekend gemaakt.
In het najaar worden de plannen beoordeeld op o.a. het oplossend vermogen, (aanpassingen in) de infrastructuur en financiële haalbaarheid. Ook de reacties uit de regiobijeenkomsten worden hierin betrokken. Vervolgens komt de stuurgroep met concrete voorstellen.

De stuurgroep HOV Noordoost-Brabant bestaat uit bestuurders van de gemeenten Uden, Veghel, Oss, 's-Hertogenbosch, Vught, Schijndel, Boxtel en Sint-Oedenrode, werkgeversorganisaties Revus en Boxtel, de Brabantse Milieufederatie en het Reizigersoverleg Brabant en staat onder leiding van gedeputeerde Cora Steffens-van Nieuwenhuizen.

De plannen van de vier partijen staan vanaf 5 juli 2008 op www.hovnoordoostbrabant.nl.


Einde persbericht
Voor informatie:
Provincie Noord-Brabant, Sonja van der Graaf, 073-6812184 of 06-18303315


---- --