Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Persinformatie

Datum: 25 juni 2008

Kenmerk: kt-135

| | |Tour de France dagelijks te volgen bij de NOS op Radio 1

Van zaterdag 5 tot en met zondag 27 juli staat NOS Radio in het teken van de Tour de France 2008. Nieuw dit jaar is 'De Tour ontwaakt', iedere ochtend te beluisteren in het NOS Radio 1 Journaal. 's Middags is er NOS Radio Tour de France waarin dagelijks live het etappeverslag te beluisteren is. In het radioprogramma NOS Avondetappe wordt teruggeblikt op de etappe van die dag, aangevuld met achtergronden en interviews.

NOS Radio Tour de France (14.00-18.30 uur, Radio 1)

Alle etappes zijn live te volgen in de middaguitzending. Gio Lippens zorgt voor het finishverslag, naast hem zit wielrenner Aart Vierhouten in de rol van co-commentator. Het is voor het eerst dat de Tour op deze manier wordt gebracht. Sebastiaan Timmerman verzorgt voor de eerste keer het verslag vanaf de motor. Voor en na de etappe maakt verslaggever Steven Dalebout interviews en reportages. De presentatie vanuit Hilversum wordt verzorgd door Jurgen van den Berg

(14.00-16.00 uur) en Tom van 't Hek (16.00-18.30 uur).

Naast het live verslag kent NOS Radio Tour de France een aantal vaste onderdelen. Zo is er dagelijks het overzicht van de Franse kranten en geeft NOS-presentator en Frankrijkkenner Philip Freriks een sfeertekening van de regio. Diverse gastcolumnisten verzorgen een bijdrage; dit jaar zijn dat journalist en columnist Armand Schreurs, stand-up comedian Cindy Pieterse en journalist Hubert Smeets. Ook is er het 'Jan Janssen-Tourspel' en kan er gestemd worden op de tourartiest. Als afsluiting van het programma beschouwt oud-wielrenner Henk Lubberding dagelijks de etappe van die dag na.

Luisteraars in Europa kunnen NOS Radio Tour de France tussen 14.00-18.00 uur volgen via de Wereldomroep. De frequenties en meer informatie staan op www.wereldomroep.nl/gids.

De Tour ontwaakt (8.30-9.00 uur, Radio 1)
Nieuw dit jaar is het programma 'De Tour ontwaakt', iedere werkdag te horen in het NOS Radio 1 Journaal. Er wordt onder andere vooruitgeblikt naar de komende Tourdag met een reportage van verslaggever Louis Dekker. Ook is een gesprek met een renner uit het peloton te beluisteren en komt verslaggever en commentator Gio Lippens met een bijdrage vanaf het départ. De Tourartiest van de dag wordt bekend gemaakt door muzieksamensteller Len Doens. Deze artiest staat later op de dag centraal in de uitzending van NOS Radio Tour de France. Tot slot is er de rubriek 'Waar was u toen Jan Janssen 40 jaar geleden de Tour won?' De presentatie is afwisselend van Rob Trip, Marcel Oosten en Bert van Slooten.

NOS Avondetappe (22.00-23.00 uur, Radio 1)
Het dagelijkse avondprogramma op Radio 1 wordt dit jaar voor de elfde keer uitgezonden. Presentator Jurgen van den Berg blikt vanuit de studio in Hilversum terug op de etappe van de dag. Daarnaast zijn er interviews, achtergronden en een analyse van oud-renner Bart Voskamp te beluisteren. Uiteraard is er volop aandacht voor de Nederlandse renners en het overige sportnieuws van die dag.

Noot voor de pers,

Nederlandse Omroep Stichting (NOS)