Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
=============

Bijzondere stadsboerderij weer open!
STADSBOERDERIJ EN SCHILDERWERK

Een stadsboerderij in De Hoven, de tuinderswijk van Zutphen. Daar woonde boer - kunstschilder Herman Kip tot aan zijn dood in 2006. Hier verzorgde hij zijn schapen en bracht hij zijn vrije tijd door met schilderen. De boerderij wordt gedurende zes weekenden in augustus en september voor bezoekers opengesteld. Om inwoners van Zutphen en omgeving en uiteraard de toerist een kijkje te gunnen in het leven van deze bijzondere man. Want van moderniseringen wilde boer Kip niets weten: alles in en om de boerderij bleef in de originele staat, zoals zijn ouders daar in de 19e eeuw leefden. Met bedsteden, open haarden en balkenzolder, maar zonder toilet en waterleiding.

Niet alleen de boerderij is bijzonder, ook zijn schilderwerk is ongekend. Zijn vroegste werken doen denken aan 'stipwerk' en zijn vooral aangebracht op borden en vazen. Later beschilderde hij melkbussen, gereedschap en voorwerpen uit het boerenleven met voorstellingen en herinneringen uit zijn jeugd. Uiteindelijk werden zelfs tafels, stoelen en kasten voorzien van schilderwerk. Alles opgesteld en opgehangen in de boerderij.

De stadsboerderij
De boerderij wordt enkele weekenden opengesteld voor bezoekers. Bij een bezoek wordt duidelijk hoe Herman Kip heeft gewoond en gewerkt. Anno 2006 bijna niet meer voor te stellen hoe iemand kon slapen in een bedstee met stro, voor stromend water was aangewezen op een waterpomp op de deel en niet beschikte over een toilet met waterspoeling. Men zal zich verbazen over de enorme collectie van schilderkunstwerken en andere bonte verzamelingen, opgesteld in alle ruimtes van het huis. Van de deel tot de gang, tot zelfs in de tuin toe! Een associatie met het NCRV-televisieprogramma 'De Stoel' ligt voor de hand.

De schilderwerken
Alle mogelijke voorwerpen in het huis zijn beschilderd. Voor de ondergrond gebruikte Kip meestal een gebruiksvoorwerp, maar vaak ook nam hij een gewoon stuk hout, of een vel papier. Mooie lijstjes, daar deed hij niet aan. 'Kenners' scharen zijn werken onder de naïeve, primitieve schilderkunst. Niet alle werken zijn van hoge kwaliteit, maar het totale werk is in zijn soort bijzonder, met name door de combinatie met het bijzondere gebouw.

Openstelling
De stadsboerderij is open op zaterdag en zondag in de periode 5 juli tot en met 28 september 2008. Beide dagen van 13.00 tot 16.00 uur. Vrijwilligers zorgen voor de uitleg over de schilderwerken en de boerderij. Voor de bezoekers wordt een video vertoond over het leven en de werken van Herman Kip.

Entree
¤ 2 voor volwasseenen, kinderen tot 10 jaar gratis, kinderen 10-16 jaar ¤¬ 1. Groepen
Groepen vanaf 10 personen kunnen via de VVV Zutphen, tel. (0575) - 519355 een arrangement reserveren: Rondleiding museum Boer Kip met koffie en lekkernij. Prijs ¤ 6,50 p.p. en éénmalig reseerveringskosten van ¤ 12 of ¤ 16,00. (Ook voor de andendere dagen van de week).

Adres
Oude Touwbaan 24-26 in stadswijk De Hoven van Zutphen (aan de westzijde van de IJssel). Parkeren
Bij de boerderij is geen eigen parkeergelegenheid. Het voetbalveld op 300 meter afstand (ter plaatse met borden aangegeven) biedt voldoende parkeerruimte.

Informatie:
Mevrouw G. Willemsen, tel. (0575) - 513218.