Gemeente Tytsjerksteradiel


bodemkwaliteitskaart verlengd

Op 1 juli 2008 is het Besluit Bodemkwaliteit volledig in werking getreden. Het besluit bevat regels om grond, baggerspecie en bouwstoffen toe te passen en stelt kwaliteitseisen aan de uitvoering van bodemwerkzaamheden.

Gemeenten die al beschikken over een bodemkwaliteitskaart en het bijbehorende bodembeheerplan kunnen kiezen deze met maximaal 5 jaar te verlengen. Tytsjerksteradiel heeft gekozen om de bodemkwaliteitskaart te verlengen net als de gemeenten waarmee is samengewerkt (Smallingerland, Achtkarspelen, Dantumadeel, Kollumerland en Dongeradeel).

* Naar de bodemkwaliteitskaart

Wat verandert er per 1 juli 2008:

* Volgens het nieuwe Besluit mag licht verontreinigde grond, die niet voldoet aan de kwaliteitseisen zoals gesteld in het gemeentelijk bodembeheerplan, alleen worden toegepast in een grootschalige bodemtoepassing. Het nieuwe Besluit beschouwt toepassingen van grond en baggerspecie met een hoogte van meer dan twee meter en een volume van meer dan 5000 kubieke meter, als grootschalige bodemtoepassingen. Voorbeelden hiervan zijn de terp van baggerspecie of de geluidswal langs de snelweg.

Bovenstaande betekent dat k leinere toepassingen (werken vanaf 50 m 3) niet meer mogelijk zijn onder het nieuwe besluit. Hierdoor zijn er minder mogelijkheden voor hergebruik van licht verontreinigde grond.


* De normen en toetsing voor verspreiden van baggerspecie.
* Het stoffenpakket bij bodemonderzoek