Veilig Amsterdam


Aanwijzing veiligheidsrisicogebieden

Opbrengst preventief fouilleer-actie


* Overlastgebieden

* Toezicht & handhaving

8 juli 2008

Amsterdam Centrum, Zuidoost en een gedeelte van Oost-Watergraafsmeer en Zeeburg (Groot Oost) zijn aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

De burgemeester van Amsterdam kan veiligheidsrisicogebieden aanwijzen als uit politiecijfers blijkt dat daar een groter risico is op geweldincidenten als gevolg van wapengebruik. In deze gebieden is preventief fouilleren toegestaan. Dit besluit wordt op dit moment via advertenties bekend gemaakt. In de eerder genoemde gebieden is ook het messenverbod van kracht. Dit betekent dat het voor mensen verboden is messen of andere voorwerpen die als steekwapen gebruikt kunnen worden bij zich te hebben.

Amsterdam-Centrum en Zuidoost worden opnieuw voor de duur van één jaar als veiligheidsrisicogebied aangewezen. Het gebied Groot Oost wordt voor het eerst aangewezen. De Indische Buurt, de Dapperbuurt en de Transvaalbuurt hebben te maken met drugsgerelateerde overlast en wapenincidenten.

Er worden veel instrumenten ingezet en er staan nieuwe âop stapelâ om de drugsoverlast en wapenincidenten in het gebied terug te dringen zoals de aanpak van drugspanden, de aanpak van dealers, de inzet van een Vliegende Brigade in de Transvaalbuurt en cameraâs in de Indische Buurt. De mogelijkheid om preventief te fouilleren is een aanvullend instrument. In de veiligheidsrisicogebieden Centrum en Zuidoost, waar ook sprake is van drugsoverlast, is gebleken dat preventief fouilleren werkt.

Zie ook: Preventief Fouilleren Groot Oost