Bredeschool.nl

Aantal leerlingen in speciaal onderwijs neemt toe

dinsdag 08 juli 2008

Het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs is in twaalf jaar tijd bijna verdubbeld, meldt het CBS. Opvallend feit is dat de meerderheid van de leerlingen jongens zijn.

Het CBS publiceerde woensdag 2 juli cijfers waaruit blijkt dat in het afgelopen schooljaar 65.000 kinderen speciaal onderwijs genoten. Bijna twee keer zo veel als twaalf jaar geleden. Opvallend is dat jongens in de meerheid zijn als het gaat om speciaal onderwijs. Het gaat dan om onderwijs voor kinderen met hoor- of spraakproblemen, een lichamelijke of verstandelijke beperking of ernstige ontwikkelingsstoornis.

De grootste groei vond plaats in het onderwijs dat gericht is op leerlingen met gedragsmoeilijkheden en psychische stoornissen. Het gaat hier zelfs om vier keer zo veel jongens dan meisjes. De oorzaak van de stijging is niet duidelijk. Maar een verlaging van de financiële drempel voor de zorg, de snellere herkenning en doorverwijzing bij problemen en sociale factoren, zoals de toename van het aantal gebroken gezinnen, kunnen oorzaken zijn die een rol spelen. Het aantal leerlingen in het speciaal basisonderwijs is afgenomen als gevolg van het Weer-samen-naar-school-beleid. Dit beleid van het ministerie van OCW voorziet leerlingen met gedrags- of leerproblemen van extra begeleiding.

De combinatie Brede school en speciaal onderwijs komt nog niet veel voor. De ZML Midden-Brabant in Tilburg pioneert met een aanbod aan kinderopvang en culturele ontwikkeling. Daarnaast is in Koog aan de Zaan een Brede School in aanbouw dat in het najaar van 2009 wordt opgeleverd. In de toekomstige Brede School Westerkoog komen een ZMLK-school, een kinderdagverblijf en een peuterspeelzaal. Meer informatie vindt u op www.cbs.nl

> Nieuwslijst