Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 8 juli 2008

Ontwikkeling Vroonermeer Noord vertraagd

Naar verwachting wordt de bouw van de nieuwe woonwijk Vroonermeer Noord met een jaar vertraagd. Dit blijkt uit een tussentijdse rapportage van de twee betrokken gemeenten Alkmaar en Langedijk. De reden voor de vertraging is dat bij de uitwerking van het projectplan de kosten hoger blijken uit te vallen dan in de financiële haalbaarheidsanalyse was voorzien. Daarnaast verloopt de verwerving van de benodigde gronden moeizaam. Momenteel beraadt de stuurgroep zich op mogelijke oplossingen.

Vlak na de vaststelling van het definitief stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan in januari van dit jaar, werd binnen het project duidelijk dat een financieel tekort dreigde bij de planontwikkeling. Tevens moeten de meeste gronden op het grondgebied van de gemeente Langedijk nog verworven worden. Deze gronden zijn nog grotendeels in particuliere handen en ondanks dat de verwervingsprijs in de tussentijd is verhoogd, zijn de eigenaren nog niet bereid hun grond te verkopen. Een verdere prijsverhoging is onverantwoord omdat enerzijds de waarde van de grond een hogere prijs niet rechtvaardigt en anderzijds de financiële haalbaarheid van het plan daarmee verder in het geding zou komen.

Noodzakelijke maatregelen

In april van dit jaar hebben de stuur- en projectgroep varianten uitgewerkt om tot een financieel haalbaar plan te komen. Uitgangspunt hierbij is dat de hoofdlijnen van het plan in tact blijven. Mogelijke kostenbesparende oplossingen zijn het laten vervallen en vereenvoudigen van fietspaden, het anders vormgeven van de geluidswal langs de N245 en het afzien van een verhoging van het waterpeil van de waterplas, waardoor het gebied minder hoeft te worden opgehoogd. Opbrengstverhogende maatregelen worden gezocht in het wijzigen van het woningaanbod en het vergroten van het uitgeefbare gebied. De stuurgroep werkt de maatregelen verder uit. Aan de hand van die uitwerking kan vervolgens een definitieve keuze worden gemaakt.

Eén jaar vertraging

Met het oog op de geformuleerde maatregelen is ook een nieuw tijdschema opgesteld, waarin wordt uitgegaan van een jaar vertraging ten opzichte van de oorspronkelijke planning. De start van de bouwwerkzaamheden staat in de nieuwe planning op 2010, waarna de oplevering van de eerste woningen zal plaatsvinden in 2011. In 2013 moet Vroonermeer Noord gereed zijn.

Nieuwe woonwijk

De gemeenten Alkmaar en Langedijk sloten in 1997 een convenant over de toekomst van het gebied tussen Alkmaar Noord en Sint Pancras. De aldaar te ontwikkelen woonwijk Vroonermeer Noord, bestaande uit ca. 600 woningen, zal geheel op Alkmaars grondgebied verrijzen. De woonwijk zal worden geflankeerd door een zogenaamd compensatiegebied bestaande uit groen en een waterplas op Langedijks grondgebied. Dit gebied markeert de scheiding tussen Alkmaar en Langedijk.

Op 31 mei 2007 startte de inspraakperiode voor het voorontwerp bestemmingsplan en het stedenbouwkundig plan, inclusief het beeldkwaliteitplan en de welstandscriteria. De reacties waren overwegend positief.