Gemeente Rhenen


Klimaatbeleid gemeente Rhenen

De gemeente Rhenen gaat een vierjarig gemeentelijk energie uitvoeringsprogramma opstellen voor de periode 2009 2012. Themas voor de gemeente zijn onder andere energiebesparing op gemeentelijke gebouwen, scholen en een fris en gezond binnenmilieu als ook een energiebesparing op de openbare verlichting.

Rhenen wil zich verder bezighouden met een actieve energiebesparingcampagne voor de bewoners. In het thema bedrijven wil Rhenen samen met specifieke bedrijfstakken energiescans op maat maken. Ook het stimuleren van dagafdekking bij supermarkten. Voorts gaat Rhenen de campagne rijden op aardgas voeren en het fietsgebruik bij scholen stimuleren.

Het uitvoeringsprogramma vormt de basis voor een aanvraag om subsidie voor het pluspakket van de Subsidieregeling Lokaal Klimaatbeleid van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM).

De rijksoverheid heeft stevige beleidsdoelstellingen vastgesteld op het gebied van klimaat en energie of te wel dertig procent reductie van broeikasgassen in 2020 ten opzichte van 1990 , twintig procent duurzame energie in 2020 ten opzichte van 1990 en twee procent energiebesparing per jaar.

Om deze doelstellingen te halen ziet het rijk de gemeenten als onmisbare partner. In november 2007 werd met de Vereniging Nederlandse Gemeenten een klimaatakkoord gesloten, waarin afspraken zijn gemaakt over gezamenlijke doelen en wederzijdse acties.

Rhenen neemt haar verantwoordelijkheid en wil bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering en de vermindering van CO2-uitstoot. Om hier een extra impuls aan te geven wordt het uitvoeringsprogramma energie 2009-2012 ingezet voor de Subsidieregeling Lokaal Klimaatbeleid, die naar verwachting deze zomer uitkomt.

Door een aanvraag voor het pluspakket in te dienen, verwacht Rhenen grotere stappen te kunnen zetten op het gebied van energiebesparing. Ook door zich aan te sluiten aan de rijksdoelstellingen en het VNG klimaatakkoord denkt Rhenen in de toekomst flinke stappen te kunnen nemen om op eigen kracht te voorzien in haar energiebehoefte.

Persbericht van 10 juli 2008.