Kunstenaar Patrick Poland exposeert in woonwinkel Vestia Zoetermeer

11/07/2008 10:28

Stichting Vestia Groep

Naast gemeente en corporaties zijn ook kunstenaars actief bezig met het veranderproces in de wijk Palenstein in Zoetermeer. Geïnspireerd door historie, bewoners, gebouwen en actualiteiten proberen zij, zoveel mogelijk in samenwerking met de bewoners, kunstprojecten te realiseren. Kunstenaar Patrick Poland portretteerde voor zijn project 'Palenstein Portretten' bewoners van Palenstein. Een aantal van zijn mooiste portretten zijn vanaf heden te bewonderen in de woonwinkel van Vestia Zoetermeer.

Palenstein nog kleurrijker

De kunstprojecten maken deel uit van het Terra kunstproject 'Palenstein nog kleurrijker', onder welke noemer de komende jaren in de wijk Palenstein een diversiteit aan kunstprojecten zal worden geïnitieerd.

Een serie portretten als kijkje naar de wijk

Patrick werkte in 2007-2008 aan een serie portretten als kijkje naar de wijk en hun bewoners. Aan de ene kant een momentopname, aan de andere kant een gegeven dat voortvloeit uit de veranderende wijk. Wat (of beter: Wie) leeft, leefde er in de wijk? De kunstenaar gaat de dialoog aan met een persoon met een portret als resultaat. Het streven is door middel van zijn stijl (en door variatie in stijl) zo veel mogelijk het individu (de geportretteerde) te laten zien. De portrettenserie zal waar mogelijk meereizen met het herstructureringsproces in Palenstein.

Keuze in wonen

Vestia vindt dat iedereen een eerlijke kans moet hebben op het gebied van wonen. Als het om wonen en zorg gaat, gaat ze graag nog een stap verder. Op verschillende niveaus wordt gezocht naar eigentijdse oplossingen die aansluiten op de woonwensen. Door de renovatie krijgt elke flat zijn eigen uitstraling, terwijl binnen de flats de verschillen tussen de woningen juist kleiner worden. Daarmee sluit de renovatie aan op het in 2006 geïntroduceerde 'Eigenstijl Wonen', waarbij de woningen worden toegewezen op basis van leefstijl. Per flat is er een leefstijl vastgesteld. De renovatie past in het beleid van Vestia om te zorgen voor keuze in wonen, waarbij zij veel investeert in het vernieuwen van buurten en wijken.

Vestia Zoetermeer

Vestia biedt woonservice aan de bewoners van circa 72.000 woningen in Haaglanden, Rotterdam en in diverse plaatsen in het midden van het land. De woningen zijn verdeeld over de lokale corporaties, die werken in hun eigen wijken en buurten. Zij kennen de situatie ter plekke goed en hebben rechtstreeks contact met het lokale bestuur, plaatselijke organisaties en vooral met de bewoners. Zo is Vestia altijd in de buurt! Vernieuwing van wijken en samenwerking met de zorgsector zijn twee voorbeelden van hoe Vestia haar maatschappelijke taak vervult. Naast de lokale corporaties heeft Vestia de beschikking over vier vakbedrijven. Er werken in totaal 950 mensen bij Vestia.