Senternovem


11-07-2008 | 35 miljoen voor klimaatverbetering gemeenten en provincies

SLOK opvolger van BANS-subsidies

Gemeenten en provincies kunnen aanspraak maken op 35 miljoen euro in het kader van de uitkering Stimulering Lokale Klimaatinitiatieven (SLOK). De uitkering is bedoeld om de overheden te stimuleren uitstoot van broeikasgassen aan te pakken. Het gros van het geld (31,5 miljoen) is beschikbaar voor gemeenten. 3,5 Miljoen is gereserveerd voor provincies.

Met SLOK kunnen gemeenten en provincies personeelskosten, onderzoek, communicatie en educatie ten behoeve van de uitvoering van klimaatbeleid financieren. De acties moeten zijn gericht op energiebesparing, duurzame energie en reductie van broeikasgassen. Naast de CO2-reductie gaat het daarbij ook om de uitstoot van sterkere broeikasgassen zoals lachgas en methaan.

SenterNovem behandelt de aanvragen en brengt advies uit aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. SLOK is een decentrale uitkering. Dit houdt in dat BZK uitkeert via het Gemeentefonds en het Provinciefonds.

Na publicatie in de Staatscourant (verwacht medio volgende week) treedt de uitkering officieel in werking. Gemeenten en provincies kunnen nu al - via www.senternovem.nl/rgo - uitgebreide informatie vinden over SLOK en aanvraagformulieren downloaden. Klimaatadviseurs van SenterNovem helpen de overheden bij het ontwikkelen en uitvoeren van lokaal klimaat en bij het opstellen van een SLOK-aanvraag (www.senternovem.nl/gemeenten). Dinsdag 22 juli 2008 organiseert SenterNovem een informatiebijeenkomst over SLOK voor adviesbureaus en NGO's die activiteiten rond klimaatbeleid organiseren.