Politieberichten regio Waddinxveen/Boskoop 11 juli 2008

Waddinxveen/ Boskoop Daling woninginbraken Halfjaarcijfers team Waddinxveen/ Boskoop

Uit cijfers van het eerste halfjaar van 2008 blijkt dat het aantal woninginbraken in Waddinxveen en Boskoop is afgenomen. In de eerste zes maanden van 2008 is er 63 keer aangifte gedaan van een woninginbraak in Waddinxveen/ Boskoop. In dezelfde periode in 2007 werd er 87 keer aangifte gedaan, een daling van 24 aangiftes.

Veelplegersaanpak een succes

De teamchef van Waddinxveen/ Boskoop, Ingrid Helleman benoemt twee redenen die ten grondslag liggen aan deze daling. De teamchef: "Ten eerste blijkt de veelplegersaanpak te werken". De veelplegersaanpak houdt in dat het team een persoon die al voor meerdere zaken bekend is bij de politie nauw in de gaten houdt. Wanneer de veelpleger wederom in de fout gaat is de kans dat hij aangehouden wordt groter omdat de politie goed op de hoogte is van zijn doen en laten. Omdat de veelplegers over het algemeen verantwoordelijk zijn voor een substantieel deel van de veelvoorkomende criminaliteit kunnen cijfers zoals woninginbraken dalen wanneer er een veelpleger is opgesloten. De teamchef: "Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt om veelplegers na het verhoor bij de rechter commissaris voor te geleiden en snelrecht toe te passen. Dit zorgt ervoor dat het effectief is om hen in de gaten te houden, dit blijven we in de toekomst dan ook doen."

Certificaat Keurmerk Veilig Wonen 291 keer uitgereikt

De tweede reden die de teamchef opgeeft is dat het aantal woningen dat het keurmerk veilig wonen certificaat draagt nog steeds toeneemt. In Waddinxveen hebben 66 woningen in 2007 het keurmerk Veilig Wonen ontvangen. Ruim 20% van alle woningen in Waddinxveen dragen nu het keurmerk.

In Boskoop hebben in 2007 225 woningen het certificaat ontvangen. Het percentage van woningen met het keurmerk veilig wonen in deze gemeente ligt hiermee op 14%. De teamchef vindt het een goed teken dat de gemeentes, woningbouwcorporaties en de bewoners de taak om woninginbraken te voorkomen serieus nemen. "Goed hang- en sluitwerk maken het de inbreker moeilijker om binnen te komen, hij zal eerder kiezen voor een huis dat minder goed beveiligd is. Bewezen is dat de kans op een inbraak met 90% verkleind wordt als het keurmerk is toegepast", aldus de teamchef.

Met de vakantie in zicht vraagt de politie van Waddinxveen ook weer aandacht voor het vakantiekaartenproject. Dit houdt in dat mensen die op vakantie gaan hiervan een melding kunnen maken bij de politie. De politie kan dan een oogje in het zeil houden en bij onraad bellen met de opgegeven contactpersoon. Via de site www.politie.nl/Hollandsmidden onder de Special Met vakantie? kunnen bewoners een vakantieformulier invullen. Inwoners kunnen ook bellen naar 0900-8844 of naar het politiebureau gaan om een vakantiemelding te maken.

Actieve politiecontrole op gestolen (brom)fietsen; doe altijd aangifte

In de eerste zes maanden van 2008 is er een stijging waar te nemen in het aantal diefstallen van (brom)fietsen. In deze periode werd er 167 keer aangifte gedaan van (brom)fietsdiefstal. In dezelfde periode in 2007 lag dit aantal nog op 128. Dit betekent een toename van 30%. De politie gaat actief (brom)fietsen controleren, met name ook in de buurt van de stations omdat daar veel (brom)fietsen gestolen worden. Dit heeft echter alleen zin als gedupeerden van (brom)fietsendiefstal aangifte blijven doen, want zonder aangifte hebben controles geen nut. In dit opzicht vormt de onlangs gelanceerde site van www.fietsendiefstal.nl een uitkomst.

Noot voor de pers:

Voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met Bureau Communicatie van Politie Hollands Midden via 071-5459800.