Gemeente Putten

Aanstelling ambulant jongerenwerker (11-07-2008)
---

Putten, 11 juli 2008

De gemeenteraad van Putten heeft eind 2007 geld beschikbaar gesteld voor uitbreiding van het aantal uren van ambulant jongerenwerk (ook wel straathoekwerk genoemd).

Na een zoektocht naar een geschikte instantie is de gemeente in zee gegaan met Jeugd-Punt uit Utrecht. Met ingang van 1 juli 2008 is Ester van Roijen als de nieuwe ambulant jongerenwerkster met haar werkzaamheden begonnen.

De komst van Jeugd-Punt betekent dat er nu in Putten vier organisaties actief zijn in de uitvoering van het algemeen jeugd- en jongerenwerk. Naast Jeugd-Punt zijn dat de Gelderse Sport Federatie (sportconsulent), Tactus Verslavingszorg (outreachend maatschappelijk werk) en stichting Pinel (beheer jongerencentrum en locatiegebonden activiteiten).

Hiermee ontstond de wens om de verschillende activiteiten op het terrein van het algemeen jeugd- en jongerenwerk te bundelen en onder te brengen bij één organisatie, zodat de integrale aanpak stevig is gewaarborgd. Na onderzoek en overleg met de verschillende partijen, bleek dat Jeugd-Punt als enige op korte termijn aan deze wens kon voldoen. Dit betekent dat Jeugd-Punt - naast het ambulant jongerenwerk - per 1 januari 2009 ook het beheer van jongerencentrum De Krakerrr gaan overnemen. Met ingang van genoemde datum worden de overeenkomsten met Tactus Verslavingszorg en stichting Pinel op het gebied van algemeen jeugd- en jongerenwerk beëindigd. De sportconsulent blijft in het kader van de BOS-impuls (Buurt Onderwijs en Sport) nog wel actief in Putten.

Jeugd-Punt is een organisatie met meerdere werknemers die ingezet worden op verschillende terreinen binnen het algemeen jeugd- en jongerenwerk. Bijvoorbeeld sportbuurtwerk, jongerencoaching, preventie en voorlichting, jeugdopbouwwerk en uiteraard ambulant jongerenwerk.

Voor 2008 richten zij zich op het vindplaatsgericht werken, informatieverstrekking en verwijzing en interventie. Verder zoeken zij de samenwerking met instellingen, verenigingen en buurtbewoners. Omdat niet alle jongeren gebruik maken van voorzieningen, richten zij zich ook op outreachende voorlichting. Wat betreft activiteiten voor jongeren, wil Jeugd-Punt initiatieven van jongeren ondersteunen, faciliteren en een coachende rol voor vrijwilligers vervullen.

Hoewel de gemeente verheugd is met de overeenkomst met Jeugd-Punt, betekent het afscheid van Pinel het einde van een tijdperk. Sinds 2000 heeft Pinel in Putten gezorgd voor activiteiten vanuit het jongerencentrum. Hoewel de aanloop in Putten moeizaam ging, hebben de medewerkers van Pinel de belangen voor Putten altijd goed behartigd. Stichting Pinel is in principe gericht op het sociaal cultureel werk in Ermelo. Wegens het ontbreken van een dergelijke stichting in Putten was men bereid Putten uit de brand te helpen en het jongerencentrum te beheren.

Anno 2008 komt aan deze samenwerking een einde en is de tijd rijp voor Putten om op eigen benen te staan. Overigens is de kans groot dat jongerenwerker Ruben van Dongen voor Putten behouden blijft. In overleg met stichting Pinel heeft hij een aanbod gekregen om bij Jeugd-Punt in dienst te treden zodat zijn ervaring niet verloren gaat.