Gemeente Rotterdam

Het Clinton Climate Initiative heeft Rotterdam aangewezen als een van de drie internationale hoofdsteden voor CO2-afvang,-transport en
-opslag (CCS).

Tevens is toegezegd om Rotterdam te helpen om de nieuwe technologie versneld van de grond te krijgen. Hiervoor is een convenant
ondertekend door Ira Magaziner, voorzitter van het Clinton Climate Initiative en
het Rotterdam Climate Initiative.

Naast energiebesparing en duurzame energie is CCS in Rotterdam nodig om de CO2-uitstoot in het Rijnmondgebied met 50% terug te dringen in 2025 (t.o.v. 1990) en om de nationale klimaatdoelstellingen te behalen. Het convenant is namens het Rotterdam Climate Initiative ondertekend door Ruud Lubbers (voorzitter van de Council) en Ivo Opstelten (voorzitter van de Board).

Clinton Climate Initiative
In het convenant staat onder meer dat het Clinton Climate Initiative expertise op het gebied van CO2-afvang,-transport en -opslag naar Rotterdam brengt. Een aantal adviseurs van het Clinton Climate Initiative wordt in Rotterdam gestationeerd om de economische haalbaarheid van CCS te onderzoeken en te optimaliseren. Verder zal het Clinton Climate Initiative de kansen én de noodzaak voor CCS in Rotterdam bij ondernemingen onder de aandacht brengen. Het doel is om topbestuurders van
(internationale) industriële bedrijven te overtuigen bij hun Rotterdamse vestigingen CO2-afvang te implementeren en te starten met pilots.

Rotterdam wereldhoofdstad CCS
Het Clinton Climate Initiative heeft Rotterdam benoemd tot een van de drie internationale CCS-hotspots. Het beschouwt Rotterdam als zeer kansrijk en verwacht dat CCS in het Rijnmondgebied een grote vlucht zal nemen in de komende jaren. Om dat proces te versnellen, is afgesproken dat het Clinton Climate Initiative bedrijven en kenniscentra wereldwijd zal aansporen om in Rotterdam met CO2-afvang en -opslag aan de slag te gaan.
Belangrijke argumenten om dit juist in Rotterdam te doen zijn de unieke factoren van de stad en de haven, zoals de aanwezigheid van restwarmte, de nabijheid van lege gas- en olievelden en de relatief korte afstand tot de grootste CO2-puntbronnen van Europa.

Impuls
Het Rotterdam Climate Initiative is verheugd over de intensivering van de samenwerking met het Clinton Climate Initiative. De verwachting is dat CCS in Rotterdam nu sneller van de grond komt.

Meer informatie
Lees hier het uitgebreide persbericht (pdf)
Voor meer informatie over het Clintona Climate Initiative kijk op www.clintonfoundation.org
Voor meer informatie over het Rotterdam Climate Initiative kijk op www.rotterdamclimateinitiative.nl

Bron: Bestuursdienst, 11-07-2008