Gemeente Venlo


Project Participatiebanen

11-7-2008

Gemeente Venlo en WAA groep creëren 100 participatiebanen

De gemeente Venlo creëert in samenwerking met de WAA groep en Stichting Wel.kom participatiebanen. Het project Participatiebanen' heeft tot doel tot en met 2009, 100 werkzoekenden met een WWB-uitkering aan het werk te helpen bij non-profitinstellingen in Venlo.

Het gaat hierbij om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Door aan de slag te gaan in een participatiebaan, doen zij werkervaring op die hun afstand tot de reguliere arbeidsmarkt kan verkleinen en worden zij in de gelegenheid gesteld om maatschappelijk nuttige werkzaamheden voor de samenleving te verrichten in een dienstverband. Voor mensen die al lange tijd niet aan het arbeidsproces deelnemen, is dat laatste erg belangrijk: ook zij leveren dan weer een actieve bijdrage aan de maatschappij.

De participatie bestaat uit maatschappelijk zinvolle activiteiten in de ruimste zin van het woord. Hierbij kan gedacht worden aan additioneel werk in buurten, zorg, welzijn, sport en de openbare ruimte.

Het project geeft invulling aan de participatiedoelstelling, een belangrijk speerpunt in het beleid van verantwoordelijk wethouder Ramon Testroote: er is voor iedereen een geschikte plaats op de arbeidsmarkt en in de samenleving, niemand hoeft aan de zijlijn te blijven staan.

De WAA groep treedt op als formele werkgever. In ruil voor een adequate persoonlijke begeleiding op de werkvloer hoeft de organisatie, waar een werknemer in een participatiebaan te werk wordt gesteld, geen loonkosten te betalen. De duur van een participatiebaan bedraagt maximaal drie jaar. Het doel van de gemeente Venlo is om in de periode t/m 2009 maximaal 100 participatiebanen te realiseren. In juli van dit jaar starten de eerste deelnemers in een participatiebaan.

Voor het project zijn de partners op zoek naar non-profitinstellingen, bij voorkeur in Venlo, die een participatiebaan kunnen aanbieden voor de doelgroep. Wanneer een organisatie een geschikte participatiebaan heeft of vermoedt dat een bepaalde functie hiervoor in aanmerking kan komen, kan contact worden opgenomen met de WAA groep (077-3898360). Tevens is een informatiefolder voor non-profitinstellingen beschikbaar.


* Gemeentelijke herindeling