Woningverkopen in tweede kwartaal 2008 gestegen

11/07/2008 16:44

ERA Nederland NV

In het tweede kwartaal verkochten ERA-makelaars 6% meer huizen dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Dit in tegenstelling tot de overwegend negatieve berichten eerder deze week. Is de lichte paniek die zich in de media aftekent dus wel terecht? Zelfs in een stagnerende of neergaande markt kun je als verkoper nog genoeg invloed uitoefenen op de verkoopkansen.

Arjan Terpstra van de centrale ERA organisatie kan dit in algemene zin beamen. "Wij als ERA zijn de grootste landelijke makelaarsketen met 160 vestigingen in heel Nederland. Daardoor hebben wij ook een goed beeld van de marktontwikkelingen in heel Nederland. Onze makelaars hebben in het tweede kwartaal van 2008 4% meer woningen in verkoop genomen dan in het eerste kwartaal. Het aantal verkopen is met 6% gestegen in het tweede kwartaal, vergeleken met het eerste kwartaal. We zien een kleiner verschil tussen vraag- en verkoopprijs. In het eerste half jaar nam het verschil tussen vraagprijs en daadwerkelijke verkoopprijs zelfs met 16% af ten opzichte van het laatste half jaar van 2007. Een positieve ontwikkeling. Dat betekent namelijk ook dat verkopers steeds vaker kiezen voor een reële vraagprijs. De tijd van even wat proberen is definitief voorbij. De verkooptijd van een gemiddelde woning is bij ERA-makelaars nog steeds even snel als vorig jaar. De verkoopprijzen stijgen dus nog steeds. Die stijging is met name te zien bij huizen waar extra is geïnvesteerd in verkoopbevorderende middelen, zoals een ERA Garantie of een woningvideo. Die zorgen voor een betere presentatie en waardering van potentiële woningkopers. Niet voor niets zijn er op dat vlak de laatste jaren veel innovaties geweest in onze branche. Duidelijk is dat de woningmark in Nederland absoluut niet op instorten staat. De gemiddelde huizenverkoper wordt nerveus van al die berichten in de media en kiest nu juist minder snel voor een discount- of doe-het-zelf variant. Juist de Full Service makelaars doen in deze onzekere tijden goede zaken. De vrees dat een huis onnodig lang te koop zal staan of veel te weinig zal opbrengen is voor veel huiseigenaren dus groter dan de wens om geld te besparen op makelaarscourtage."

Arjan Terpstra "Je laat je zo gek maken als je zelf wilt. In de krant wordt vaak een individueel schrijnend geval genomen, waarna dat geval als algemene regel wordt gesteld. Alles wat daarna wordt geschreven is bedoeld om dat ene geval extra te benadrukken als regel. Maar zo zit een markt niet in elkaar. De markt is een groot geheel van heel veel kleine deelmarkten. Uiteindelijk is de verkoper gebaat bij iemand die een verkoper helpt als een koper te denken. Een verkoper vindt vaak zijn eigen huis het mooiste van de hele wereld. Dus vindt hij het ook het meeste waard. Zodra hij gaat verkopen nodigt hij een aantal makelaars uit en degene die de hoogste waarde voor het huis noemt mag het verkopen. Dat die waarde soms niets met de marktwaarde van doen heeft, zien we aan de opgelopen looptijden op de markt. Allemaal huizen die voor prijzen worden aangeboden die de koper er domweg niet voor over heeft.

Je moet dus geen makelaar zoeken die je naar de mond praat, maar iemand die verstand heeft van de markt en die je kan helpen je huis zo goed en scherp mogelijk in de markt te zetten. ERA-makelaars merken dat ze daarom steeds vaker geselecteerd worden door potentiële verkopers".

ERA-makelaars zijn allen aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Vind een ERA-makelaar bij u in de buurt op www.era.nl.





http://www.era.nl