Ministerraad


Staatscommissie adviseert over versterking Grondwet

Persbericht | 11-07-2008

De staatscommissie voor de herziening van de Grondwet moet zich buigen over de vraag hoe de Grondwet een meer symbolische en inspirerende functie kan krijgen. Doel hiervan is een Grondwet die bijdraagt aan versterking van het burgerschap. Dat staat in de opdracht aan de staatscommissie, waarmee de ministerraad op voorstel van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft ingestemd. Over de formulering van de opdracht heeft de Raad van State advies uitgebracht. Het kabinet volgt het advies van de Raad van State op hoofdlijnen. De instelling van de Staatscommissie is opgenomen in het coalitieakkoord.

De ministerraad onderscheidt drie clusters van onderwerpen die aan de staatscommissie zullen worden voorgelegd.


1. De toegankelijkheid van de Grondwet en de mogelijkheid van een symbolisch-inspirerende functie. Daarbij komen vragen aan de orde naar de wenselijkheid van een preambule, een hoofdstuk algemene bepalingen en de structuur van de Grondwet.

2. Het waarborgkarakter van de Grondwet. Daarbij komen vragen aan de orde als de herzieningsprocedure, de invloed van internationale organisaties op de Nederlandse rechtsorde, de systematiek van de Grondwet om grondrechten te kunnen beperken, wanneer de wetgever hiertoe wil overgaan en de vraag of de politieke partijen vermeld dienen te worden in de Grondwet.

3. De verhouding tussen mensenrechten en grondrechten. Moeten rechten die uit internationale verdragen voortvloeien, als het recht op leven en het recht op een eerlijk proces, ook in de Grondwet worden vermeld, en dienen de grondrechten te worden gemoderniseerd gelet op de digitalisering van de samenleving.

De opdracht aan de staatscommissie wordt voorgelegd aan de Tweede Kamer. Nadat de Kamer haar oordeel heeft gegeven over de opdracht zal dit najaar tot installatie worden overgegaan. De commissie moet bestaan uit gezaghebbende leden, waarbij gelet wordt op een evenwichtige samenstelling uit wetenschap en politiek.