Gemeente Delfzijl

Lichte aardbeving bij Appingedam - Delfzijl

11-07-2008 - De NAM is door het KNMI geïnformeerd dat zich in de ochtend van woensdag 10 juli om iets voor 9 uur nabij Appingedam en Delfzijl een lichte aardbevingen heeft voorgedaan. De kracht van de beving is door het KNMI vastgesteld op 2,5 op de schaal van Richter. De beving houdt volgens het KNMI waarschijnlijk verband met de gaswinning uit het Groningen-gasveld.

In Noord-Nederland worden sinds 1986 lichte aardbevingen waargenomen, die door deskundigen in verband worden gebracht met gaswinning. Het KNMI heeft een nauwkeurig meetnetwerk opgezet waarmee deze trillingen worden geregistreerd. De meeste aardschokken zijn zó licht dat ze door niemand worden gevoeld. Aardschokken die zwaarder zijn dan 1,8 op de schaal van Richter kunnen over het algemeen wèl aan de oppervlakte worden waargenomen. De twee zwaarste die zich tot nu toe in relatie tot gaswinning hebben voorgedaan, hadden een kracht van 3,5 op de schaal van Richter: bij Alkmaar in 2001 en bij Middelstum in 2006.

De lichte aardbevingen door gaswinning kunnen volgens het KNMI maximaal een kracht hebben van 3,9 op de Schaal van Richter. De kans op schade bij deze lichte bevingen is over het algemeen gering. Als er schade is, zal die doorgaans beperkt van aard zijn (geen structurele schade aan gebouwen). Bij lichte schokken zoals die van afgelopen woensdagochtend is doorgaans geen schade te verwachten.

Wie echter meent toch schade te hebben, kan dit schriftelijk melden aan de NAM, Afdeling Grondzaken, postbus 28000, 9400 HH Assen. De NAM heeft een toegankelijke schaderegeling, en laat meldingen onderzoeken door een onafhankelijke deskundige.

Zie voor meer informatie over de schok van afgelopen woensdag de www.knmi.nl.

Algemene informatie over de relatie tussen gaswinning en aardbevingen, vindt u eveneens op de KNMI-site.

Meer informatie is ook te vinden op www.geofoon.nl en www.tcbb.nl.