D66

Verdrag van Lissabon vraagt om meer democratie

11 juli 2008

De Eerste Kamer keurt het Verdrag van Lissabon in grote meerderheid goed. Alleen SP, SGP en PvdD waren tegen. D66-senator Hans Engels betoogt dat het aangepaste Hervormingsverdrag slechts cosmetisch verschilt van het Grondwettelijk Verdrag. Eigenlijk heeft het Verdrag van Lissabon dus constitutionele betekenis.

Om die reden kritiseert Engels het kabinet dat het niet opnieuw via een referendum het oordeel van de burgers heeft gevraagd. De D66-senator houdt het kabinet voor: "Wie zegt de wensen en zorgen van de burgers te hebben vertaald, moet aan diezelfde burgers vragen of dat ook werkelijk zo is." Minister-president Balkenende (CDA) noemt deze kritiek eerst beschamend, maar trekt dit weer in nadat Engels hem vraagt die bewering te onderbouwen.

Voor de toekomst van Europa pleitte Engels voor een Europees referendum en meer democratie als invulling van Europa als een Unie van staten én burgers. Ook zegde het kabinet toe actief bij te zullen dragen aan een oplossing van de Ierse kwestie en Nederland weer in de voorhoede van de Europese ontwikkeling te plaatsen.