Ingezonden persbericht

Chris van der Drift vergroot voorsprong in Formula Master

ESTORIL, 14 juli 2008 - Chris van der Drift heeft op het Portugese Circuito do Estoril zijn voorsprong in het Formula Master-kampioenschap vergroot. Zijn voornaamste concurrent, de voormalig Red Bull F1-tester Michael Ammermüller, wist hij in beide races achter zich te houden. Op een circuit waar inhalen moeilijk bleek, wist de 22-jarige Rotterdammer toch een podiumpositie te behalen en knokte hij zich van zeven naar vier in de afsluitende wedstrijd die gekenmerkt werd door 'close racing'.

Estoril was nieuw op de kalender nadat het de straatrace in Porto verving. Deze wordt door logistieke redenen slechts om het jaar gehouden. Van der Drift liet desondanks op vrijdag de beste trainingstijd noteren, maar concurrenten Fabio Leimer en Michael Ammermüller hoefden niet veel toe te geven. In het eerste gedeelte van de kwalificatie stond Chris bovenaan, maar moest uiteindelijk Leimer en Ammermüller voor zich dulden. "Juist toen mijn tweede set banden op z'n best was, heb ik tijd verloren door verkeer. Daarna was het moeilijk om nog sneller te rijden en kwamen we twee tienden van een seconde tekort. Maar een derde plaats bood perspectief om mijn concurrenten in de race te verschalken", vertelde een optimistische Van der Drift.

Inhalen deed hij direct bij de start. De snelle rijder, die Oakley als nieuwe persoonlijke sponsor mocht verwelkomen, passeerde nog voor de eerste bocht zijn grootste concurrent; Ammermüller. De jacht naar de leider in de wedstrijd kwam halverwege toen het beste van de banden eraf was. "We besloten om op oude banden te starten, terwijl Fabio op nieuwe banden reed. Hij sloeg een gaatje, maar toen zijn banden later in de race minder goed waren, was ik sneller. Het gat bleek aan het einde van de wedstrijd net te groot om nog een inhaalpoging te wagen," concludeerde Van der Drift die als een van de weinige coureurs met vier nieuwe banden de tweede wedstrijd begon.

De rijder van JD Motorsport moest de tweede race vanaf de zevende plaats vertrekken, omdat de top-acht van race één wordt omgedraaid op de grid van de tweede wedstrijd. Dit maakte Chris weinig uit, want met een heel goede start maakt hij in de eerste ronde al twee plaatsen goed. De top van het veld zat dicht bij elkaar en hoewel inhalen op Estoril lastig was, wist Van der Drift in de tweede ronde nóg een plaats goed te maken. Tim Sandtler op de derde positie was langzamer dan de Nederlander, maar passeren bleek moeilijk en de Duitser bezweek niet onder de enorme druk die de runner-up van vorig jaar opbouwde. "Het circuit is buiten de ideale lijn erg vies en slipstreamen op het rechte stuk lukt ook niet altijd. Voor het rechte stuk is een lange snelle bocht waarbij je veel neerwaartse druk verliest als je vlak achter iemand rijdt en dat maakt het lastig", zei Van der Drift. "Ik heb dit weekend zes punten meer dan Michael gescoord, waardoor de voorsprong nu op tien punten komt. Dus wat dat betreft weer 'mission accomplished'."

Over twee weken staat Brands Hatch op het programma en dat belooft een interessant weekend te worden dat in het voordeel van Van der Drift kan beginnen. "Op vrijdag rijden we de trainingen op het korte circuit vanwege problemen met het geluid. Maar zaterdag vindt de kwalificatie op het grote circuit plaats. Begin mei heb ik daar met de A1GP-auto nog de snelste tijden in de rookiesessies gereden, dus ik ken de baan. Op Ammermüller en ik na kennen de meeste rijders het circuit nog niet. Dat wordt dus spannend", besluit Chris.

Chris van der Drift strijdt mee om de F1 Driven Dutch Racedriver of the Year award, een initiatief van Force India F1 mede-eigenaar Michiel Mol. Onder leiding van Mol zal een ervaren jury het hele jaar de raceactiviteiten van acht getalenteerde Nederlanders volgen, onder hen ook Van der Drift. Autosportliefhebbers kunnen op Chris stemmen via www.f1driven.com of SMS "CHRIS" naar 1008 (¤1,50 per sms). Stemmers maken kans op diverse prijzen, waaronder een reis naar een Grand Prix in Europa.

Uitslag race één International Formula Master, Estoril (Portugal), 12 juli:
1 Fabio Leimer, (SUI), Jenzer Motorsport, 18 ronden in 28:03.920
2 Chris van der Drift, (NED), J.D. Motorsport, +1.090
3 Michael Ammermüller, (GER), Iris Project, +10.803

Uitslag race twee International Formula Master, Estoril (Portugal), 13 juli:
1 Vladimir Arabadzhiev, (BUL), J.D. Motorsport, 24 ronden in 37:49.682
2 Arturo Llobell, (ESP), Cram Competition, +2.418
3 Tim Sandtler, (GER), ISR, +11.031
4 Chris van der Drift, (NED), J.D. Motorsport, +11.303

Stand International Formula Master halverwege het seizoen (na acht races):
1 Chris van der Drift, (NED), J.D. Motorsport, 47 punten
2 Michael Ammermüller ,(GER), Iris Project, 37 punten
3 Harald Schlegelmilch, (LAT), Trident Racing, 29 punten
4 Fabio Leimer, (SUI), Jenzer Motorsport, 28 punten
5 Kasper Andersen, (DEN), Trident Racing, 27 punten

Chris wordt ondersteund door: Racing Pool, National Meats Ltd,  BMW Ekris en Oakley.

--


Ingezonden persbericht