Gemeente Nijefurd


Uitbreidingsplan voor kerk Hindeloopen

Kerk Hindeloopen.jpg

Het college van Nijefurd werkt mee aan de uitbreiding van de kerk in Hindeloopen. De bestemmingsplanprocedure wordt daarmee in gang gezet. Met de uitbreiding kan de eredienst gelijk plaatsvinden met de activiteiten voor de jeugd (kindernevendienst e.d.). Binnen de kerk is het nu niet mogelijk om de beide activiteiten fysiek van elkaar te scheiden, zonder afbreuk te doen aan het monumentale interieur.

Stichting Stadsherstel Hindeloopen is overwegend positief over de geplande uitbreiding, omdat bij de aanbouw rekening is gehouden met het monumentale karakter van de kerk. Hûs en Hiem vindt dat, op basis van de welstandsnota, het bouwplan (cultuurhistorisch gezien) niet op deze bepalende locatie in Hindeloopen past. De Rijksdienst voor Cultuurlandschappen, Archeologie en Monumenten vindt de uitbreiding wél cultuurhistorisch verantwoord. Bekend is, dat op de plaats waar de uitbreiding komt, 100 jaar terug een behoorlijk bouwvolume heeft gestaan (2^e beuk van de kerk). Het bouwen op deze plek is daarom vanuit de historie verdedigbaar. De gedachte uitbreiding vindt grotendeels onder de grond plaats. Het graafwerk dient onder archeologisch toezicht plaats te vinden.

Burgemeester Boekhoven; "Omdat de adviezen van Hûs en Hiem en de Rijksdienst voor Cultuurlandschappen, Archeologie en Monumenten elkaar tegenspreken, heeft de gemeente extra adviezen gevraagd bij de welstandscommissie in Sneek en bij stedenbouwkundig adviesbureau Vijn. Het advies van de welstandscommissie Sneek is verwerkt in de bouwaanvraag. Buro Vijn geeft een andere uitleg aan de criteria zoals genoemd in de welstandsnota. Hûs & Hiem is vervolgens om een heroverweging gevraagd, zij blijft echter bij haar mening. De gemeente laat in deze het maatschappelijk belang voor Hindeloopen zwaarder wegen en werkt dan ook mee aan de uitbreiding."

Onderaan deze pagina vindt u de tekeningen van de geplande uitbreiding. Deze zijn afkomstig van architectenbureau Zijlstra uit Bakhuizen.
relevante downloads

* Gewijzigde doorsneden.pdf (85.71 KB)

* Gewijzigde oostgevel.pdf (39.05 KB)

* Gewijzigde zuidgevel kerk.pdf (57.03 KB)