Senternovem


16-07-2008 | Onderzoeken in het buitenland is buitenkans

"Het is prachtig om ervaring op te doen in het buitenland. Zelf heb ik een tijdje in Brussel gewerkt en gewoond. Ik liep stage bij de Europese Commissie en werkte later als lobbyiste", zegt Anna Goedhart. "Je verbreedt je horizon en het netwerk dat je daar opbouwd komt me nu in m'n werk van pas. Ik heb er ook vriendinnen aan overgehouden. Zo trouwt binnenkort een Brusselse vriendin met een Amerikaan in Rome."

Anna Goedhart Goedhart werkt inmiddels als adviseur van de Marie Curie-beurzen bij SenterNovem, op de afdeling EG-Liaison. Ze adviseert Nederlandse onderzoekers over de mogelijkheden werk- en onderzoekservaring op te doen in het buitenland. Haar werk bestaat uit het geven van trainingen aan wetenschappers en projectmanagers over het schrijven van voorstellen om voor een beurs in aanmerking te komen. Daarnaast beantwoordt ze telefonisch en per email veel vragen van onderzoekers.

De officiële naam van het Marie Curie-programma, onderdeel van het Zevende Kaderprogramma, is People. "Het gaat om verschillende typen beurzen, drie daarvan zijn het belangrijkst", legt Goedhart uit: "Individuele beurzen van onderzoekers die ervaring willen opdoen in het buitenland, consortia die samen een PhD-traject aanbieden en samenwerkingsverbanden tusen bedrijven en universiteiten die staf uitwisselen." Nederland heeft vorig jaar 54 keer meegedaan aan PhD-trajecten en er zijn 38 buitenlandse onderzoekers met een beurs naar Nederland gekomen.

Extra vergoedingen beschikbaar
Een Marie Curie-beurs geeft onderzoekers de mogelijkheid samen te werken met de beste mensen in hun vakgebied. Goedhart: "Een van de aantrekkelijke aspecten van het programma is het salaris dat gebaseerd is op het gemiddelde dat onderzoekers in de diverse landen verdienen. Daarnaast zijn er veel extra vergoedingen beschikbaar, voor het volgen van een taal- of managementcursus bijvoorbeeld of voor de aanschaf van een pak als er een belangrijk sollicitatiegesprek op stapel staat."

Goedhart, in het bezit van een master Europese Studies, vertelt hoe de financiering werkt: "Als er bijvoorbeeld een Rus komt werken aan de universiteit van Maastricht, dan betaalt de Europese Commissie het salaris uit aan de universiteit die het op haar beurt weer overmaakt aan de Rus." Van onderzoekers die naar het buitenland willen gaan, krijg ik de meest uiteenlopende vragen, vervolgt ze. "Van: `kan ik mijn familie meenemen?', tot: `hoe bereken ik mijn zwangerschapsverlof?'. Ik adviseer dus niet alleen over de beursaanvraag, maar beantwoordt ook alle vragen daaromheen."

Studeren om bij te blijven
Om goed op de hoogte te blijven en de meest recente informatie te kunnen geven is Goedhart minimaal twee keer per jaar in Brussel. Daar ontmoet ze niet alleen haar collega's van de nationale contactpunten uit de andere landen, maar ook wordt ze geïnformeerd over veranderingen en recente ontwikkelingen. "We krijgen ook regelmatig documenten per email doorgestuurd uit Brussel en ik lees alle werkprogramma's. Bij wijzigingen uit Brussel hoor ik het als eerste. Het is hard studeren om bij te blijven."

Als nationaal contactpunt geeft Goedhart de informatie uit Brussel weer door aan de liaison-officers op de universiteiten. "Elke universiteit heeft deskundigen in dienst die onderzoekers kunnen bijstaan bij het aanvragen van beurzen. Zij worden door mij getraind en krijgen van mij informatie. Ook dit netwerk moet ik dus onderhouden en ook hun vragen beantwoorden."

De beursaanvragen -maximaal dertig pagina's - worden uiteindelijk beoordeeld door de Europese Commissie. "Het belangrijkste is dat ze volledig zijn, daar let ik scherp op. De wetenschappelijke uiteenzetting van wat ze precies gaan onderzoeken gaat soms boven mijn pet, ik heb geen bèta-achtergrond. Maar een collega kan me dan altijd wel vertellen wat er ongeveer staat. Een andere vraag die beantwoordt moet worden in het voorstel is: wat is de impact van het onderzoek voor de Europese wetenschap? Heel belangrijk."

Bedrijfsleven meer laten participeren
De uitdaging waar ze nu voor staat is het bedrijfsleven meer laten participeren onder het project Era-more, dat raakt aan de Marie Curie-beurzen en door het Nuffic wordt uitgevoerd. "Daar schrijf ik nu een plan van aanpak voor. Elk land heeft bijvoorbeeld een eigen portal
- in Nederland is dat eracareers.nl - die doorlinkt naar de Europese site die euraxess heet. Bedrijven die op zoek zijn naar buitenlndse wetenschappers kunnen dan vacatures plaatsen. Dat gebeurt nu ook al wel, maar te weinig."

www.eracareers.nl
http://ec.europa.eu/euraxess/index_en.cfm?l1=0&l2=0&l3=0