PvdA Europees parlement


Europees miljard nodig voor hongerige Afrikaanse boeren

17 juli 2008

Eén miljard euro zal aan de voedselcrisis worden besteed.

Dat is het besluit van de Europese Commissie van vandaag. Kunstmest, zaden en een sociaal vangnet voor de bevolking is wat de arme landen nodig hebben, volgens het nieuwste plan van de Europese Commissie. Meer dan veertig landen worden getroffen door de voedselcrisis. "Honger in Afrika is door de voedselcrisis dramatisch toegenomen", zegt PvdA-Europarlementariër Thijs Berman, woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking, "Een Europees antwoord op de crisis is hard nodig voor het voorkomen van een sociale en politieke ramp in de arme landen. De haast waarmee de Europese Commissie te werk is gegaan is daarom prijzenswaardig."

Het geld, 1 miljard euro, komt uit de Europese begroting. Europese boeren verdienen meer door de hoge prijzen van de voedselcrisis, waardoor ze minder aanspraak hoeven te maken op subsidies van de EU. "Het geld blijft wél in de landbouwbegroting, maar wordt gebruikt voor agrarische doelen buiten de EU. Het is voor landen die het hard nodig hebben. Dat is wat past bij Europa, een solidair plan", aldus Berman.

Daarnaast zal Berman in het Europees Parlement pleiten voor goede controle van de uitgaven van het fonds. Het is de bedoeling om VN-organisaties in te schakelen. "Dat is op zich prima. Nieuwe organisaties opzetten is lastig, het is beter om met bestaande kanalen te werken. Wel moet er goed op worden toegezien dat het geld goed terecht komt en niet in de bureaucratie blijft hangen en zichtbaar EU-geld is. Op lange termijn zal de EU moeten investeren in leningen aan boeren in arme landen. Daardoor zal de productie van landbouwproducten echt gegarandeerd zijn", aldus Berman.

Het Europees Parlement zal in oktober stemmen over het voorstel van de Europese Commissie. De Europese ministers zullen in november hun goedkeuring moeten geven aan het landbouwfonds