Halfjaarbericht PACCAR inc - gedistribueerd door DAF Trucks N.V.

PACCAR maakt omzet en winst tweede kwartaal bekend
Sterke internationale en parts business
Investeringen leiden tot efficiencywinst

22 juli 2008, Bellevue, Washington - "PACCAR heeft zeer goede omzet- en netto winstcijfers genoteerd voor het tweede kwartaal van 2008,"zei Mark C. Pigott, chairman en chief executive officer. "PACCAR profiteert van de gezonde wereldwijde diversificatie, waarbij meer dan 65% van de omzet buiten de Verenigde Staten worden gerealiseerd, en van de goede resultaten prestatie van de after market onderdelen business en van financial services. De sterke vraag naar PACCAR producten in Europa en op internationale markten blijft zorgen voor een uitstekende omzet en biedt mogelijkheden voor groei, getemperd door de aanhoudende zwakte van Noord Amerikaanse en Canadese markten.

"PACCAR's sterke balanspositie en uitstekende cashflow hebben de onderneming in staat gesteld om haar investeringen in hoogwaardige producten en diensten te vergroten, de efficiency van haar faciliteiten te verbeteren en de distributiecapaciteit voor de after market verder uit te bouwen," stelde Pigott. Investeringen en uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling bedroegen in het tweede kwartaal $205 miljoen.

PACCAR maakte in het tweede kwartaal van 2008 een netto winst van $313,5 miljoen ($0,86 per verwaterd aandeel), een stijging van 5% in vergelijking met het tweede kwartaal van 2007, toen $298,3 miljoen ($0,79 per verwaterd aandeel) werd genoteerd. De netto omzet en de omzet uit financiële dienstverlening steeg in het tweede kwartaal naar $4,11 miljard, tegenover $3,72 miljard in dezelfde periode van 2007.
Over het eerste halfjaar van 2008 bedroeg de netto omzet en omzet uit financiële dienstverlening $8,05 miljard, vergeleken met $7,70 miljard in de eerste zes maanden van 2007. PACCAR noteerde een netto winst over de eerste zes maanden van dit jaar van $605,8 miljard ($1,65 per verwaterd aandeel), tegenover $663,9 miljard ($1,77 per verwaterd aandeel) in dezelfde periode van 2007.
Aandelen terugkoop
PACCAR's eerder aangekondigde programma voor het terugkopen van aandelen voor een bedrag van $300 miljoen is nagenoeg afgerond. In het tweede kwartaal heeft PACCAR 1,89 miljoen van haar gewone aandelen teruggekocht voor $98,8 miljoen. PACCAR heeft in totaal 5,62 miljoen aandelen teruggekocht voor een bedrag van $262,5 miljoen, binnen dit programma van 300 miljoen dollar. Eerder deze maand keurde PACCAR's Board of Directors een aanvullende terugkoop goed van gewone aandelen voor een bedrag van nog eens $300 miljoen.
"PACCAR's sterke nettowinstcijfers en uitstekende cashflow maken de aandelen van de onderneming tot een aantrekkelijke langetermijninvestering", aldus Mike Tembreull, vice chairman. "De terugkoop van aandelen is een afspiegeling van het vertrouwen dat de Board of Directors heeft in PACCAR's succesvolle wereldwijde groei." PACCAR maakt al 69 jaar onafgebroken winst en heeft sinds 1941 elk jaar dividend uitgekeerd.

Investeringen
In mei van dit jaar was de staalconstructie klaar van de in aanbouw zijnde PACCAR motorenproductie- en assemblagefabriek in Columbus, Mississippi, waarmee een totale investering is gemoeid van $400 miljoen. "De bouw van deze world-class, high-tech motorenfabriek ligt op schema en zal gereed zijn tegen het eind van 2009", zei Jim Cardillo, executive vice president van PACCAR. De nieuwe fabriek zal een aanvulling vormen op PACCAR's motorenfabriek in Nederland en de productie vergroten van 12,9 en 9,2 liter PACCAR motoren voor toepassing in Kenworth, Peterbilt en DAF trucks.
Sinds juni jl. is het nieuwe PACCAR Parts Distribution Center nabij Boedapest operationeel. Dit PDC verzorgt de onderdelenvoorziening naar dealers en klanten in Centraal en Oost Europa.
PACCAR heeft tevens haar onderdelendistributiecentrum in San Luis Potosi, Mexico, uitgebreid.
"PACCAR Parts heeft in totaal 13 onderdelendistributiecentra op strategische plaatsen in de wereld, voor de dagelijkse onderdelenvoorziening van het groeiend aantal PACCAR dealers en klanten,"zei Rick Gorman, PACCAR Parts General Manager en vice president van PACCAR. "PACCAR Parts heeft haar omzet meer dan verdrievoudigd sinds 1996 en realiseerde in 2007 een omzet van $2,3 miljard.

Truckmarkt
"De Europese economie, in het bijzonder in Centraal Europa, blijft een bescheiden groei te zien geven," aldus Aad Goudriaan, president-directeur van DAF Trucks en vice president van PACCAR. "Het totaal aantal registraties boven de 15 ton totaalgewicht in de EU zal naar verwachting dit jaar uitkomen tussen de 350.000 en 360.000 eenheden, tegenover 340.000 in 2007. DAF's uitstekende producten zijn in Europa toonaangevend in kwaliteit en tweedehands waarde. DAF's lange termijn doelstelling is een marktaandeel van meer dan 20%," stelde Goudriaan. DAF zal de productie in september 5% verhogen om aan de sterke vraag tegemoet te kunnen komen.
De Noord Amerikaanse truckmarkt zal dit jaar naar verwachting uitkomen op 150.000 tot 165.000 registraties.

Financial Highlights - 2e kwartaal 2008
* Geconsolideerde omzet $4,11 miljard
* Netto winst $313,5 miljoen
* Winst na belastingen als percentage van de omzet 7,6%
* Inkomsten uit financiële dienstverlening $58,7 miljoen op een portefeuille van $11,1 miljard
* Eigenvermogen $5,42 miljard

Financial Highlights - 1e halfjaar 2008
* Geconsolideerde omzet $8,05 miljard
* Netto winst $605,8 miljoen
* Winst na belastingen op jaarbasis als percentage van het eigen vermogen 24,2%
* Investeringen $201,0 miljoen
* Uitgaven aan Research & Development $173,6 miljoen
* Indirecte kosten 3,4% van de omzet