Skatebond Nederland

EK skeeleren Gera, Duitsland, dag 3 piste, 23 juli 2008

EK skeeleren: Zilver en brons op aflossing voor Nederland

De Nederlandse mannen hebben vanavond zilver behaald op de aflossingskoers op het EK. De Nederlandse vrouwen legden beslag op brons.

Het team met Sjoerd Huisman, Michel en Ronald Mulder moest alleen buigen voor het ontketende team van Frankrijk (Guyader/Contin/Despaux), dat met voorsprong won. De Nederlanders waren de hele race (3 km, 15 rondjes) in een fel gevecht verwikkeld met de teams van Spanje (derde) en Duitsland (vierde) om de tweede plek. Vooral de laatste ronden liepen bij de Nederlanders gesmeerd. Huisman: "Ik had echt de turbo's erop." Ronald Mulder: "Ik had heel veel grip, het ging heel goed. Dit maakt weer goed wat in de rest van het baantoernooi tegenviel." Michel Mulder maakte het in de laatste ronde af.
De ploeg van de Italianen werd uitgeschakeld door een valpartij.

De vrouwenploeg bestond uit Elma de Vries, die eerder vandaag al zilver behaalde op de 1000 m, Bianca Roosenboom en Mariska Huisman. Het team van Italië won, Frankrijk werd tweede. Voor zowel het Duitse als het Spaanse team gingen de kansen verloren door een valpartij, hetgeen de Nederlandse ploeg in de kaart speelde.

Bianca Roosenboom werd eerder op de avond op de 500 meter zesde. Elma de Vries en Michel Mulder werden op deze afstand achtste. Zij reikten daarmee tot de halve finales.
Zowel De Vries als Roosenboom had een slechte start in de halve finale. De Vries werd opzij gezet door een Italiaanse, die daar met een waarschuwing vanaf kwam. Roosenboom kwam in aanraking met de skeelers van een andere rijdster en verloor daardoor ook meters.

In de kwart finale hadden de broers Mulder het aan de stok met de snelle Fransman Julien Despaux, de latere winnaar. Desondanks won Michel Mulder de rit. Gevreesd werd voor diskwalificaties, maar het bleef bij vier waarschuwingen voor evenzoveel rijders, inclusief de Mulders. Ronald Mulder eindigde als 14e.
Crispijn Ariëns (29e) en Anniek ter Haar (18e) strandden in de voorronden.

Julien Despaux haalde in de finale het goud op (tijd: 42,396), zijn landgenoten Thomas Boucher en Florian Lefèvre het zilver en brons. Wouter Hebbrecht, de Belgische winnaar van de 300 m, legde het af tegen het Franse blok en werd vierde.
De Italiaanse titelverdedigster Erika Zanetti won bij de vrouwen (tijd: 45,51), gevolgd door landgenote Laura Orru en de Spaanse Sheila Posada.

Morgen is het rustdag. Vrijdag gaat het toernooi verder met de onderdelen op de weg.

Uitslagen:

http://speedskate-em2008.com

http://speedskate-em2008.com/index.php?option=com_content&task=view&id=53&Itemid=47

Noot voor de pers:
Voor vragen n.a.v. dit persbericht kunt u contact opnemen met:
Karin Verhoef, tel. 06-28781467, e-mail karinverhoef@hetnet.nl of Harry Oosterhuis, tel. 06-53149886.