College van Beroep voor het bedrijfsleven

College past "bestuurlijke lus" toe op de beroepen tegen de mobiele gesprekstarieven

Den Haag, 23 juli 2008 - Op grond van de Telecommunicatiewet moet OPTA, de onafhankelijke toezichthouder op de markt voor telecommunicatie, onderzoek doen naar de mate van concurrentie op de verschillende telecommarkten in Nederland. Eén van die markten betreft de markt voor mobiele gespreksafgifte, die voor een groot deel bepalend is voor de prijs om naar een mobiel nummer te bellen. Als uit dat onderzoek blijkt dat er partijen zijn die aanmerkelijke marktmacht hebben, kan OPTA de prijzen vaststellen. In een eerder besluit heeft OPTA bepaald dat de markten voor mobiele gespreksafgifte niet concurrerend zijn en heeft zij de tarieven van de mobiele operators aan banden gelegd. Dat besluit is destijds met succes bij het College aangevochten door de mobiele operators en vernietigd bij de uitspraak van het College van 29 augustus 2006, LJN AY7997.

Vervolgens heeft OPTA een nieuw besluit genomen en opnieuw bepaald dat de markten niet concurrerend zijn en dat de tarieven moeten worden gereguleerd. OPTA heeft in een eigen onderzoek de hoogte van de mobiele tarieven berekend. Daarnaast hebben de mobiele operators (KPN, Vodafone, T-Mobile/Orange en Tele2) met toestemming van OPTA onderling een maximum tarief bepaald. Dit laatste tarief is door OPTA, in weerwil van het door haar zelf bepaalde tarief, aan de mobiele operators opgelegd. Tegen die beslissing heeft Versatel (thans Tele2), een aanbieder van vaste telefonie, beroep ingesteld. Ook de mobiele operators hebben beroep ingesteld, maar daarbij hebben zij verklaard dat hun beroepen voorwaardelijk zijn ingesteld en als ingetrokken mogen worden beschouwd, als het beroep van Versatel niet-ontvankelijk of ongegrond wordt verklaard. De mobiele operators kunnen in principe leven met de uitkomsten van het besluit, maar willen niet dat door een gegrond beroep van Tele2 (Versatel) misschien alsnog de door OPTA zelf berekende tarieven worden opgelegd, die lager zijn dan de door hen zelf bepaalde tarieven.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft in zijn beschikking van vandaag het onderzoek in de zaak heropend. Blijkens de overwegingen van de beschikking is het beroep van Tele2 (Versatel) gegrond en zou het bestreden besluit van OPTA dus voor vernietiging in aanmerking komen. Dat zou ook betekenen dat de beroepen van de mobiele operators door het College moeten worden behandeld. Vanwege de bijzondere omstandigheden van het geval - OPTA heeft aan de mobiele operators willen tegemoetkomen door de door hen zelf vastgestelde tarieven te volgen in plaats van de door haar zelf bepaalde tarieven - acht het College het echter niet uitgesloten dat OPTA ook na vernietiging tot een voor de mobiele operators acceptabele beslissing komt, die tot gevolg heeft dat zij alsnog hun beroepen willen intrekken. Daarom heeft het College besloten OPTA uit te nodigen om een standpunt in te nemen over de gevolgen die de beoordeling van het beroep van Tele2 (Versatel) heeft voor een nieuw te nemen besluit. Dat nieuwe standpunt zal worden aangemerkt als een wijziging van het besluit.

Het College hoopt met deze handelwijze tot een snellere en efficiëntere afwikkeling van het geschil te komen.

LJ Nummer:

BD8280

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven
Datum actualiteit: 23 juli 2008