Ingezonden persbericht


vrijdag 25 juli 2008

'Foute' Duitse familie Beatrix wil eerherstel

Amsterdam, 25 juli 2008 - De Duitse prinses Woizlawa Feodora Reuss (89) - bruidsmeisje op het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard in 1937 - en haar 57-jarige zoon prins Heinrich XIII willen dat koningin Beatrix hen rehabiliteert.

Dat zeggen de twee Duitse edelen - dochter respectievelijk kleinzoon van Adolf Friedrich van Mecklenburg, een broer van Beatrix' grootvader prins Hendrik - deze week in Elsevier. 'Ik ben bang dat mijn lieve nicht verkeerd is geadviseerd,' zegt prins Heinrich in het weekblad over Beatrix.

De Oranjes deden Adolf Friedrich na de Tweede Wereldoorlog in de ban omdat hij een fanatieke nazi zou zijn geweest, bevriend met Hermann Goering. Zijn nazaten bestrijden dat in Elsevier. Hoewel Adolf Friedrich een van degenen was die bij een feest ter gelegenheid van de verloving van Juliana en Bernhard in 1936 de Hitlergroet brachten, benadrukt prinses Woizlawa dat 'mijn vader geen lid van de partij was en al helemaal geen nazi.' Ook de vermeende vriendschap met Goering relativeert ze. 'Ze gingen wel eens jagen, maar vrienden waren ze zeker niet.'

Het verzoek om rehabilitatie van prinses Woizlawa en haar zoon is een reactie op het recente eerherstel door Beatrix van andere Duitse verwanten met een 'fout' verleden: de familie Van Waldeck Pyrmont.

Koningin Beatrix bezocht eerder deze maand haar achterneef erfprins Wittekind van Waldeck Pyrmont in Bad Arolsen. Daarmee kwam formeel een einde aan een decennialange banvloek: de vader van Wittekind van Waldeck, Josias, was een fanatieke nazi. Onomstreden zelfs een veel fanatiekere en hogere nazi dan Beatrix' nog niet gerehabiliteerde familielid Adolf Friedrich. Diens kleinzoon prins Heinrich XIII daarover in Elsevier: 'Ik snap niet dat Beatrix wél contact heeft met de Waldecks en niet met ons. Ik ben bang dat mijn lieve nicht verkeerd is geadviseerd.'

http://vedm.net/click2?l=do8ga&m=RuWW&s=Qk6MVa > Lees ook het artikel op elsevier.nl

----------
© 2008 Reed Business bv. Het is niet toegestaan om zonder voorafgaande toestemming van Elsevier, door Elsevier gepubliceerde artikelen, onderzoeken of gedeelten daarvan over te nemen, te (doen) publiceren of anderzins openbaar te maken of te verveelvoudigen. Op onze aanbiedingen en overeenkomsten zijn van toepassing onze algemene voorwaarden, welke zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam.