LLiNK

NieuwsLLiNK: Venezuela

Hoe is het om als journalist te werken voor de spreekbuis van de oppositie in een grotendeels door de president gecontroleerde staat?

Den Haag Vandaag verslaggever Nynke de Zoeten reist voor NieuwsLLiNK naar Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Ze gaat er werken bij het commerciële televisiestation Globovisión. In de socialistische staat onder leiding van Hugo Chàvez staat de persvrijheid nu meer onder druk dan ooit. Vorig jaar werd een populair commercieel televisiestation al gesloten op last van de staat en journalisten worden regelmatig lastig gevallen en gemolesteerd. Andere omstandigheden dan de Nederlandse verslaggeefster gewend is.

Beperking media vrijheid
Chavez probeert door middel van talloze nieuwe wetten de vrijheid van de media in te perken. Ondertussen wint hij de harten van met name de arme bevolking door met oliedollars de sociale voorzieningen aanzienlijk te verbeteren. In Venezuela ben je dan ook vóór of tégen Chàvez. Een tussenweg is er niet. Ook niet als je journalist bent. De strijd tussen de politieke tegenstanders en hun achterban wordt openlijk uitgevochten in de media.

Haar en make-up
Zo ook bij Globovisión: zij vertegenwoordigen de rechtse en rijke oppositie. De Zoeten gaat een week lang op pad met verslaggeefster Gabriela Matute. Een jonge ambitieuze verslaggever die maar weinig tijd lijkt te besteden aan de achtergronden van haar nieuwsitems. Haar en make-up nemen iedere dag nog meer tijd in beslag. Bovendien lijkt Matute geen enkel probleem te hebben met de totale eenzijdigheid van de reportages van Globovisión.

Andere kijk op het nieuws
Waar Nynke gewend is zonder pardon op ministers en parlementsleden af te stappen, kritische vragen te stellen aan voor- en tegenstanders en daar objectief verslag van te doen, moet zij nu meegaan in de rechtse verslaggeving van haar nieuwe werkgever. Wat levert dit op? Een andere kijk op het nieuws? Of een gevecht tegen de 'kleur' van de oppositie, die slechts een enkel doel lijkt na te streven: het einde van president Hugo Chàvez.

Je ziet het in de tweede aflevering van NieuwsLLiNK op 25 juli om 21.20 uur op Ned 2.

LLiNK
LLiNK wil met haar programma's op radio, televisie, internet en met haar overige activiteiten zoveel mogelijk kijkers, luisteraars en leden informeren, inspireren en activeren om een bijdrage te leveren aan een duurzame, eerlijke en zorgzame wereld.


Noot voor de redactie,

LLiNK