Vilans


Website Woningaanpassingen uitgebreid met informatie over aanpassingen voor kinderen

Kinderen hulp bieden in de eigen woning; het is mogelijk!

Utrecht, 24 juli 2008 Aanpassingen in de woning kunnen het leven van kinderen met een (chronische) ziekte of beperking en hun ouders een stuk aangenamer en makkelijker maken. Je kind hulp bieden in eigen huis, is een wens van veel ouders. Maar welke aanpassingen zijn er dan nodig en hoe vraag je zon woningaanpassing aan? De website Woningaanpassingen van Vilans is uitgebreid met informatie, speciaal gericht op kinderen en hun ouders. De website
www.vilans.nl/woningaanpassingen is een goede manier voor ouders en kinderen om zich te oriënteren. Hoe beter voorbereid je te werk gaat, hoe beter de woningaanpassing, aldus Twink Hoeksema van BOSK (Vereniging van motorisch gehandicapten en hun ouders).

Goede voorbereiding
Om te voorkomen dat overhaaste of niet goed doordachte beslissingen genomen worden, is het belangrijk na te gaan welke verzorgings- en zelfzorgtaken er nu, maar ook in de toekomst nodig zijn. Sommige knelpunten kunnen door middel van eenvoudige aanpassingen makkelijk worden opgelost. Zoals een toiletverkleiner met een trapje dat je op het toilet kunt plaatsen en een douchestoel. Andere situaties vereisen speciale hulpmiddelen of zelfs een verbouwing van het huis. Er is soms angst dat door een woningaanpassing het huis te ziekenhuisachtig wordt. Die angst is gelukkig onterecht. De fotos op de website van gerealiseerde aanpassingen bij mensen thuis, laten dit zien en geven ideeën voor oplossingen in de eigen woning.

Een woningaanpassing realiseren in de gezinssituatie is meestal een lastige procedure. Informatie is moeilijk te vinden, vooral over mogelijkheden speciaal voor kinderen. Daarom heeft Vilans, in samenwerking met BOSK en Rijndam Revalidatiecentrum, de al bestaande website woningaanpassingen uitgebreid met specifieke aandachtspunten voor woningaanpassingen voor kinderen.

Website woningaanpassingen van A tot Z
De website www.vilans.nl/woningaanpassingen biedt de mogelijkheid om de knelpunten die men in de woning ervaart in kaart te brengen. Tevens worden er middelen aangereikt om na te gaan of simpele aanpassingen een oplossing kunnen bieden, of dat er toch aan hulpmiddelen of een aanpassing van de woning gedacht moet worden. Door middel van een ontwerpinstrument kan men zelf een indeling maken van de nieuwe of de te verbouwen ruimte. Met behulp van de verschillende stappen van de website willen we mensen een goed beeld geven van het traject van aanvraag bij woningaanpassingen. Zo kan het hele gezin na een intensieve periode optimaal genieten van hun woning, aldus projectmedewerker en ergotherapeut Reggy Koster.