Politie Limburg-Noord

Limburgse politieteams samen de weg op - 34 verkeersdeelnemers beboet


Datum: 25-07-2008
Tijd bericht: 14:16
Plaats: Koningslust / Horn

Bij een gezamenlijke verkeerscontrole door de twee Limburgs Verkeershandhavingsteams zijn donderdagavond 34 processen-verbaal opgemaakt. Vier automobilisten moesten hun rijbewijs inleveren wegens veel te hoge snelheden. Twee van hen zijn beginnend bestuurder. De controle werd met negen politiemensen uitgevoerd.

De controle werd in de middaguren uitgevoerd op de Middenpeelweg bij Koningslust en 's avonds stond het team in Baexem op de N280. Er werd gecontroleerd op de HelmGRAS-feiten. Dit houdt in dat gecontroleerd werd op het juist dragen van de helm, de autogordel, het negeren van het rode verkeerslicht, gebruik van alcohol in het verkeer en de snelheid. Ook het niet handsfree bellen werd meegenomen in de controle. Bij de gezamenlijke controle reed ook de videosurveillance-auto mee, evenals twee onopvallende motoragenten.

Als gevolg van hun gemeten snelheid op de Middenpeelweg kregen 12 bestuurders een stopteken. Zij reden harder dan de toegestane snelheid, met als hoogst gemeten sneheid 130 km/u, waar 80 is toegestaan. In de avonduren werd de controle uitgevoerd op de N280 in de richting van Baexem. Op het gedeelte van de autoweg, waar een snelheid van 100 km/u geldt, overschreden 19 weggebruikers de snelheid, met een maximum van 179 km/u. Drie van hen moesten terplaatse hun rijbewijs inleveren en mochten niet meer verder rijden. Zij moesten alternatief vervoer regelen, of een andere chauffeur laten komen. Twee van deze hardrijders bleken beginnend bestuurder te zijn. De consequentie van hun gedrag is dat ze hiervoor een punt op hun rijbewijs krijgen. Een vierde rijbewijs werd door de bemanning van de Videosurveillancewagen ingevorderd op de Maaseikerweg in Weert. Naast de snelheidsovertredingen werden nog bekeuringen uitgeschreven voor het niet dragen van de helm (1x), de gordel (1x) niet stoppen voor rood licht (1x), te donkere ruiten in de auto (1x) en handheld bellen (7x).

Met name het laatste gedeelte van de rijksweg N 280, daar waar de controles plaatsvinden, komt uit bij de ingang van de bebouwde kom van Baexem. Daar, bij het azielzoekerscentrum, is een voetgangers- en fietsersoversteekplaats en een bushalte aan beide kanten van de weg. Automobilisten komen met hoge snelheden vanaf de tweebaansweg uit de richting Roermond aanrijden, wat voor overstekende voetgangers en fietsers levensgevaarlijk is.

Hoe gevaarlijker, hoe duurder
De politie controleert regelmatig op verkeersovertredingen. Hierbij geldt het principe: hoe gevaarlijker, hoe duurder. Mensen die bijvoorbeeld een relatief "kleine" snelheidsovertreding begaan, krijgen een lagere boete dan zij die binnen de bebouwde kom veel te hard rijden. Een eenvoudig en eerlijk systeem. Een snelheidsovertreding binnen de bebouwde kom is gevaarlijker dan op de snelweg, dus is de boete daar hoger. En wie door rood rijdt of geen gordel draagt, krijgt een hoge boete. Ondanks alle maatregelen voor de veiligheid en campagnes vallen in het verkeer jaarlijks een kleine 800 doden. Daarnaast worden ongeveer 17.000 mensen als gevolg van een verkeersongeval opgenomen in het ziekenhuis. (Cijfers RWS)

Beginnend bestuurder
Iedereen die op of na 30 maart 2002 voor het eerst een rijbewijs heeft gehaald, wordt automatisch een beginnend bestuurder. Het maakt niet uit voor welke categorie dat rijbewijs wordt afgegeven. Bepaalde verkeersovertredingen worden dan geregistreerd bij het Openbaar Ministerie. Wie binnen 5 jaar drie zware overtredingen op zijn of haar naam krijgt, zal geconfronteerd worden met een schorsing van het rijbewijs. Een punt wordt behaald als de bestuurder een bepaalde zware verkeersovertreding begaat, zoals bumperkleven of ernstige snelheidsovertredingen (meer dan 30 km/uur te hard/op autosnelwegen meer dan 40 km/uur te hard).

Wanneer het rijbewijs geschorst is, moet de beginnend bestuurder op eigen kosten een rijproef en een theorieproef bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) afleggen. Als hij of zij het onderzoek weigert of voor een proef zakt, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard en moet het rijexamen opnieuw afgelegd worden. Voor wie meerdere rijbewijzen heeft (bijvoorbeeld voor de auto en voor de motor) geldt de datum van afgifte van het eerste rijbewijs. Ook voor weggebruikers die hun buitenlandse rijbewijs naar een Nederlands rijbewijs hebben laten omzetten, geldt de afgiftedatum van het eerste (=buitenlandse) rijbewijs. Het omzetten van het beginnersrijbewijs naar het gewone rijbewijs gebeurt na vijf jaar automatisch.