Gemeente Echt-Susteren


Verbod opslaan landbouwplastic in buitengebied

Buiten een inrichting (in de zin van de Wet milieubeheer), in de openlucht en op landbouwpercelen buiten de bebouwde kom (in het kader van de Wegenverkeerswet) is het niet toegestaan om buiten de periode van 1 maart tot en met 30 juni landbouwplastic zichtbaar vanaf de openbare weg op te slaan, te plaatsen of aanwezig te hebben.

Het is wél toegestaan om landbouwplastic op te slaan als het gebruik van het plastic een duidelijke aantoonbare en eveneens noodzakelijke landbouwkundige functie heeft én daarnaast geen visuele hinder veroorzaakt. Van visuele hinder is sprake wanneer zichtbaar vanaf de openbare weg her en der landbouwplastic wordt opgeslagen zonder dat daartoe een echte noodzaak is. Met andere woorden: als het landbouwplastic niet meer wordt gebruikt, moet het na de oogst van het perceel worden afgevoerd.

De komende tijd let de buitengewoon opsporingsambtenaar van de gemeente en de Groene Brigade extra op overtredingen van het verbod. Een overtreding van het verbod is te zien op de foto.

Overtreding van het verbod levert een strafbaar feit op, dus in geval van een overtreding wordt dan ook een proces-verbaal opgemaakt.