Gemeente Etten-Leur

Persbericht

Ondergrondse containers voor glas, textiel en kunststof

Ondergrondse inzamelcontainers vanaf woensdag in gebruik

De nieuwe ondergrondse containers voor de inzameling van glas, textiel en kunststof in Etten-Leur kunnen vanaf woensdag 23 juli a.s. worden gebruikt. Op die dag verricht wethouder Felix de Bekker daartoe een officiële handeling, nadat kinderen die deelnemen aan het vakantiekamp Jeugdland wedstrijden hebben gehouden rondom de inzameling van plastic verpakkingsafval.

In de afgelopen weken heeft de gemeente de ondergrondse containers geplaatst. De nieuwe containers zijn bedoeld voor de al jaren lopende inzameling van gebruikt glas en textiel, maar ook bestemd voor de inzameling van kunststof flessen en flacons, waarmee binnenkort dus wordt begonnen.

De ondergrondse containers zijn op dertig verschillende locaties geplaatst. De locaties liggen verspreid over de diverse wijken en zijn vastgesteld in overleg met de wijkverenigingen.

Als de ondergrondse containers vanaf 23 juli in gebruik zijn, verdwijnen de bekende glasbollen en kledingcontainers uit het straatbeeld. Dat komt het aanzicht ten goede, want de inzamelbakken zijn nog al eens doelwit van graffiti en andere ontsieringen. De nieuwe containers hebben enkel een inwerpzuil die boven de grond uitsteekt. Zij geven bovendien minder geluidsoverlast en meer gebruiksgemak. En omdat ze groter van inhoud zijn, hoeven ze minder vaak geleegd te worden en dat geeft weer minder transportbewegingen.

Het gemeentebestuur van Etten-Leur verwacht dat met de plaatsing van de ondergrondse containers de ingezamelde hoeveelheid glas en textiel minstens hetzelfde blijft dan tot nog toe, maar zet er op in dat nog meer inwoners de gang naar de inzamelpunten zullen maken. In Etten-Leur wordt thans 52,3% van het afval gescheiden ingezameld en dat is nog een stukje verwijderd van de prestatie-indicator van 55% die de gemeente zich ten doel heeft gesteld.

Door het afval gescheiden in te zamelen en te verwerken worden kosten bespaard. Voorbeeld: het verwerken van ongescheiden afval kost 143 euro per ton en het verwerken van glas levert een bedrag van 30 euro per ton op. Als het afval goed gescheiden wordt, heeft dat dus een positief effect op de hoogte van de afvalstoffenheffing.

Plastic flessen en flacons

Het "gat" in de doelstelling om 55% resultaat te behalen, kan mede gedicht worden met de afzonderlijke inzameling van kunststof. Daarbij gaat het om leeg plastic verpakkingsafval, zoals (knijp)flessen en flacons, maar ook om uitgeknepen tubes van tandpasta, van gel of van crèmes en om plastic verpakkingszakken. Andere soorten kunststof (chipszakken met een aluminiumlaagje en plastic verpakking met chemicaliënresten, zoals kitkokers en lijm- en verfverpakkingen) moeten niet in de containers.

De ingezamelde plastic flessen, flacons en tubes hebben weliswaar een beperkt gewicht en leveren daardoor een geringere bijdrage aan de prestatienorm voor de gescheiden inzameling van kunststof. Dat neemt niet weg dat de inzameling ervan een bijdrage is aan de afvalreductie en aan de verlaging van de milieubelasting, omdat de flessen en flacons gereclycled kunnen worden tot nieuw te gebruiken kunststof.

En financieel gezien, levert de inzameling ook nog wat op: 367 euro per ton, waar anders 143 euro per ton betaald moet worden aan stortkosten. Een verschil dus van 510 euro per ton. Dit geldelijk voordeel werkt door in de tarieven van de gemeentelijke afvalstoffenheffing die inwoners elk jaar moeten betalen.

Met de gescheiden inzameling van kunststof flessen en flacons voldoet de gemeente Etten-Leur aan de wettelijke verplichting om daarmee in de loop van het jaar 2008 een begin te maken.

Omdat acties in de lopende vakantieperiode minder effectief zijn, houdt het gemeentebestuur in september een grootschalige publiciteitscampagne rondom de nieuwe containers en de inzameling van plastic verpakkingsafval. Huis-aan-huis in Etten-Leur wordt er dan een informatiebrief verspreid en ter stimulering krijgen inwoners per adres vijf afvalzakken bezorgd, waarin zij plastic verpakkingsafval kunnen verzamelen en daarna naar de container in de buurt brengen.

Maar vanaf 23 juli kan plastic verpakkingsafval al in de ondergrondse containers worden gedeponeerd. Vriendelijk verzoek daarbij is om het afval in een plastic tasje of vuilniszak te doen en zo in de container te stoppen.

Op woensdag 23 juli, vanaf 10 uur houden SurplusWelzijn en Jeugdland op het middenterrein van de Markt (tussen moeierboom en Dreef) spelwedstrijden voor kinderen, waarbij plastic flessen en flacons een belangrijke rol spelen. Op de weekmarkt staat dan een kraam, waarin uitleg wordt gegeven over de start en het belang van de inzameling van plastic verpakkingsafval.

Om 11.00 uur verricht wethouder Felix de Bekker een officiële handeling bij de inzamelcontainer aan de Dreef, nabij de supermarkt C1000. Daar wordt ook gedemonstreerd hoe het ledigen van de ondergrondse container in een vrachtwagen in z'n werk gaat.

image

Welk plastic verpakkingsafval mag er wel / niet in de ondergrondse container ?

Wel:


* Lege plastic drankflesjes

* Lege plastic shampooflacons

* Lege plastic wasmiddelflacons

* Lege plastic tassen

* Uitgeknepen plastic tubes

* Lege plastic bekers

* Lege boterkuipjes

* Lege plastic sausemmertjes

Niet:


* plastic verpakking met inhoud

* chemisch afval

* make-upverpakking

* terpentineflessen

* kitkokers

* piepschuim

* fastfoodverpakking

* verpakkingsvulmateriaal

* resten papier-, karton- of folieafdekmateriaal
* chipsverpakking

* doordrukstrips (pillen of kauwgom)

* plastic speelgoed

* plastic tuinmeubels

* overige plastic producten

Overzicht locaties ondergrondse inzamelcontainers


---

Locatie

Glas

Textiel

Kunststof

Vlaamse Schuur nabij huisnr. 32

X

X

Molenas / Achter de Molen

X

Halewijnstraat / Papenstraat

X

Torenpad / Ridderstraat

X

Kroonstraat bij Kringloper*

X

X

Beverdam / Wildbaan

X

X

Van Rooylaan / Godwaldtlaan

X

X

Meidoornlaan / Laurierhof

X

Anna van Berchemlaan / Oderkerkpark

X

X

Emmalaan

X

Vondellaan / De Genestetstraat

X

Triangeldreef / Paukeslag

X

Klaroenring / Tubahof

X

Dreef nabij supermarkt

X

X

X

Concordialaan / Brabantlaan

X

X

X

Vincent v. Goghplein / Norbartstraat

X

Van Bergenplein nabij supermarkt

X

X*

Trompetlaan nabij supermarkt

X

X

X

Kerkwerve nabij supermarkt

X

X

X

Schoonhout nabij supermarkt

X

X

X

Voorvang *

X

Rijsdijk / Moerlaken

X

Nachtegaal

X

Deken Koopmanslaan / Aletta

Jacobslaan

X

X

Turfijker nabij supermarkt

X

X

X

Marathon / Couperuslaan

X

Zundertseweg nabij begraafplaats

X

Landmanweg

X

Leursedijk / Muldersweg

X

X

Nadere locatie in Schoenmakershoek

X

Vossendaal bij Milieustraat

X

X


* Op deze locaties blijven voorlopig bovengrondse containers gehandhaafd, in afwachting van

ontwikkelingen ter plaatse.

20080310\pwm\0386

Uw bezoek waard

Vacatures

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 076 - 502 40 00
Fax: 076 - 503 38 80

info@etten-leur.nl