Gemeente Elburg


Persbericht

24 juli 2008

Toetsingskader bouwvergunningen aangescherpt

Nog meer aandacht voor de veiligheid van gebouwen en woningen in de gemeente Elburg.

Dat is één van de belangrijkste speerpunten uit het Bouwbeleidsplan dat dinsdag 22 juli door het college van burgemeester en wethouders is vastgesteld. Het college is met recht trots op dit plan, waarin de uitgangspunten voor de toetsing van bouwplannen door de gemeente zijn neergelegd.

De verantwoordelijke wethouder voor bouwzaken, Gerrit Wijnne geeft aan heel blij te zijn met het plan: "de gemeente heeft bij het toetsen van bouwplannen de veiligheid altijd al hoog in het vaandel staan", zo laat hij weten, "want elk bouwplan wordt in ieder geval door de brandweer gecontroleerd en daarnaast worden constructieberekeningen altijd door een externe adviseur beoordeeld". Toch is het goed dat nu in beleid en dus op papier vastligt dat de gemeente dit als een grote verantwoordelijkheid beschouwd en hoe ze dit ook in de praktijk gaan vormgeven.

Naast de veiligheid van bouwwerken, beschrijft het plan ook het toetsniveau voor de aspecten Gezondheid (geluid vocht, afvoer van afvalwater, ventilatie) en de Bruikbaarheid (o.a. toegankelijkheid).

Het plan gaat ook in op de communicatie met de burgers. Aan het einde van dit jaar wordt een nieuw computerprogramma geïnstalleerd, waardoor het mogelijk moet worden voor mensen die een bouwaanvraag hebben ingediend, om via de website te kijken hoe ver het daarmee staat. Zoals wethouder Wijnne terecht opmerkt: "Elburg neemt haar taken heel serieus en doet er alles aan om de burger nog beter van dienst te zijn".