Senternovem


Ontwikkeling sociale criteria

Naast milieucriteria wordt er intussen ook hard gewerkt aan sociale criteria. In mei heeft de Ministerraad het beleidskader vastgesteld voor de sociale criteria van Duurzaam Inkopen. Momenteel wordt het kader verder uitgewerkt.

In de eerste plaats is vastgesteld welke sociale aspecten van toepassing zijn. De overheid streeft ernaar geen producten af te nemen waarbij - bij de vervaardiging van de producten - de fundamentele arbeidsnormen, zijn of worden geschonden. Deze fundamentele arbeidsnormen zijn:

* afschaffing van dwangarbeid en slavernij;
* afschaffing van discriminatie op het werk en in beroep;
* afschaffing van kinderarbeid;

* vrijheid van vakvereniging en recht op collectieve onderhandelingen.

In uitzonderingsgevallen kunnen nog andere ILO-normen aanvullend als criterium gehanteerd worden. Ook kunnen bij bepaalde productgroepen fair trade normen en mensenrechten van toepassing zijn.

Uitwerking sociaal kader
Bij de beoordeling of aan de sociale normen wordt voldaan, vormt een procesbenadering gericht op verbeteringen in de keten, uitgangspunt voor de op te stellen criteria voor Duurzaam Inkopen. Dat wil zeggen dat leveranciers noodzakelijke verbeteringen om te gaan voldoen aan de normen stapsgewijs doorvoeren. Ook een begrip als proportionaliteit moet een plaats krijgen in de uitwerking. Dus de omvang van de duurzame-inkooporder en de te stellen `sociale' eisen moeten met elkaar in balans zijn. Verder zal voor de controle van sociale criteria waar mogelijk gebruik gemaakt worden van de maatschappelijke keteninitiatieven (labels e.d.) die voor dit doel zijn opgericht.

Deze en andere zaken worden momenteel uitgewerkt. Eind juni is een eerste voorstel hiervoor besproken met de vakcentrales, de werkgeversorganisaties en het mvo-platform van NGO's. Er vindt ook ambtelijk overleg plaats tussen de betrokken ministeries. Met het commentaar uit deze overleggen wordt op dit moment het werkdocument aangepast, waarna dit augustus/september weer voorgelegd wordt aan de maatschappelijke organisaties.
In augustus hoort u meer over de stakeholderbijeenkomst en de consultatieronde voor de sociale criteria. Naar verwachting worden de sociale criteria voor het eind van dit jaar vastgesteld.