Politieberichten Leiden 25 juli 2008

Vijf gestolen fietsen opgespoord

De politie van Leiden heeft donderdag 24 juli wederom een aantal verdachten aangehouden die gestolen fietsen in hun bezit hadden.

Rond 16.45 uur controleerden agenten een 33 jarige man uit Zoeterwoude die over de Steenstraat in Leiden fietste. De fiets toonde kenmerken van diefstal. De fiets stond inderdaad als gestolen gesignaleerd, de Batavus bleek in februari 2008 gestolen te zijn vanaf het station in Haarlem. De fiets gaat zo snel mogelijk naar de eigenaar. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Diezelfde middag hield de politie een 41 jarige man uit Leiden staande die op zijn fiets over de 2e Binnenvestgracht reed. Nader onderzoek wees uit dat de fiets als gestolen gesignaleerd stond. De verdachte verklaarde dat hij de fiets voor 20 euro achter het station in Leiden had gekocht. Na het betalen van een boete van 250 euro kon hij, uiteraard zonder fiets, naar huis.

Even later werd er in het Huigpark twee fietsen van een man gecontroleerd. De fietsen waren gekocht voor 210 euro, maar waren duidelijk meer waard. De fietsen werden gecontroleerd, één fiets bleek gestolen, het was onmogelijk gemaakt om de andere fiets te controleren. De politie heeft de man, een 48 jarige Leidenaar, aangehouden op verdenking van heling. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Op donderdagavond ging de politie mee met een inwoner die een afspraak had gemaakt via marktplaats om een fiets te bezichtigen. Hij had namelijk het vermoeden dat het zíjn fiets was die op 7 juli dit jaar was gestolen. Na het zien van de fiets bleek het inderdaad de gestolen fiets te zijn en kon de agent de verkoper, een 39 jarige Leidenaar, aanhouden. De verkoper had meerdere fietsen in zijn tuin staan waarnaar de politie ook onderzoek zal doen.

Fietsendiefstal en heling aanpak Leiden

Fietsendiefstal behoort tot de categorie kleine criminaliteit, maar niettemin krijgen veel mensen er in hun leven een of meerdere keren mee te maken en zorgt het voor veel ongemak en frustratie. De politie van Leiden pakt heling en fietsendiefstal daarom aan en houdt regelmatig controles in en rond de stad. Nog regelmatig kan de politie de gestolen fiets niet direct aan een aangifte linken. De politie vraagt dan ook om altijd aangifte te doen van een gestolen fiets. Naast het doen van aangifte wordt ook aangeraden om bij de fietsendealer uw postcode in de fiets te laten graveren en een fietspaspoort op www.fietsdiefstal.nl te maken.

Leiden Vuilnisman geraakt door vuilniswagen

De politie heeft op vrijdag 25 juli hulp geboden bij een aanrijding op de Mendelweg. Een vuilnisman raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht. Zijn verwondingen zijn onbekend. De politie kreeg rond 12.10 uur, de melding dat de vuilniswagen een medewerker had geraakt. Hij zat klem onder het wiel van de vrachtwagen en een auto. Bij aankomst van de politie was hij al los en kon hij door de ambulance overgebracht worden naar het ziekenhuis.

Zevenhuizen 140 km/u over de Zuidplasweg

De politie heeft wederom in de vroege uurtjes op de Provincialeweg N219, de Zuidplasweg, een snelheidscontrole gehouden. Van 04.10 uur tot 10.30 werden 3.961 automobilisten gecontroleerd. 289 reden harder dan de toegestane snelheid van 80 km/u. 47 van de overtreders reden zelfs harder dan 100 km/u. Het is bekend dat er voornamelijk in de vroege uurtjes hard wordt gereden. In de eerste twee uur werden dan ook al 108 overtreders gepakt die soms behoorlijk hard reden. Snelheden van 140 km/u, 126 km/u, 125 km/u, 124 km/u (2x) werden gemeten. De politie zet de controles voort.

Pas op je snelheid

Ongeveer één van de drie letselongevallen wordt veroorzaakt door te hard rijden www.rijmetjehart.nl). Ook is je snelheid bepalend voor de ernst van een ongeval. Een aanrijding met dertig kilometer per uur kost één op de tien voetgangers het leven. Een aanrijding met vijftig kilometer is fataal voor vijf op de tien voetgangers. Een paar kilometer harder maakt dus een groot verschil. Zeker in drukke verkeerssituaties moet je als automobilist snel en tijdig kunnen reageren. Let daarom op je snelheid. Want hoe harder je rijdt, hoe langer het duurt voor je stilstaat.