Groen!

Brussel, 25 juli 2008

Groen! verwerpt oorlogslogica van minister De Crem en hoopt dat ministerraad wel het hoofd koel houdt

Groen! verwerpt de nieuwe voorstellen van CD&V-minister Pieter De Crem om de inzet van de Belgische F-16's in het zuiden van Afghanistan fors uit te breiden. Er staat geen termijn meer op de inzet en onze vliegtuigen zouden nu zelfs boven Pakistan gaan vliegen. Wouter De Vriendt, federaal parlementslid en defensiespecialist: "Als de regering Leterme CD&V-minister van Oorlog De Crem volgt, kiest ze voluit voor de oorlogslogica. Hoewel we officieel blijven opereren in het kader van de ISAF (International Security Assistance Force) binnen een VN-mandaat, raken we steeds meer verwikkeld in de Amerikaanse oorlogsoperatie Enduring Freedom."

Groen! is het fundamenteel oneens met de keuze die De Crem maakt. De Crem kiest onverbloemd voor meer gevechtsoperaties en is duidelijk bereid om onze humanitaire operaties die echt als doel hebben om de lokale bevolking te emanciperen, daarvoor op te offeren. De kritiek van de Inspectie van Financiën maakt dit zonneklaar: er is geen geld voor de militaire operaties in Zuid-Afghanistan, tenzij men elders zwaar bespaart.

Groen! blijft voorstander van de humanitaire opdrachten van het Belgisch leger, zoals bijv. in Tsjaad, Libanon, Kosovo,... In Tsjaad zet België zich in voor de bescherming van vluchtelingen. In Libanon maken we werk van ontmijning en wederopbouw in het kader van een VN-missie. In Kosovo werken we in Europees verband aan het bewaren van de vrede en de veiligheid. "Dit soort operaties afbouwen om te kunnen deelnemen aan echte gevechtsoperaties in Afghanistan, druist regelrecht in tegen de strategie die de Belgische regering de laatste jaren consequent aanhield. België koos steeds voor diplomatieke, civiele oplossingen en investeerde vooral in vredeshandhaving en heropbouw. Ook binnen Afghanistan was dat de oorspronkelijke keuze. In België of Vlaanderen is er ruim steun voor vredesmissies maar niet voor het wapengekletter en het oorlogsgedruis waarmee oorlogsminister De Crem nu uitpakt.

Het amateurisme van De Crem is huizenhoog. Voor De Crem kan het nooit op. Geld is geen probleem. Zijn plannen om het leger versneld af te bouwen, voor de noodzakelijke disponibiliteitsregelingen of de overplaatsingen bijvoorbeeld werden niet begroot . Of er geld is voor de veel te ruime engagementen die hij wil aangaan in Afghanistan is evenmin duidelijk. De Crem kent de gevoeligheden en wacht tot de vakantie om zijn offensieve plannen te lanceren. Wouter De Vriendt: " De minister schiet met militaire luchtbellen. Het is aan premier Leterme en zijn regering om die nu voor eens en voor altijd te doorprikken en de minister op zijn plaats te zetten. Doen ze dit niet, dan worden ze mee verantwoordelijk voor de drastische koerswijziging van het buitenlandbeleid die De Crem uitstippelt."

Wouter De Vriendt, federaal parlementslid