Kleine wapens

Elke dag leven miljoenen mannen, vrouwen en kinderen in angst voor gewapend geweld. Elke minuut wordt een van hen door wapens gedood. De laatste tien jaar zijn naar schatting 2 miljoen kinderen door oorlogen omgekomen.

Meer dan 6 miljoen kinderen raakten gewond of voor het leven gehandicapt. Meer dan 1 miljoen kinderen werden wees of raakten gescheiden van hun ouders. Zo'n 20 miljoen kinderen zijn op de vlucht en leven in opvangkampen en tijdelijke onderkomens in eigen land of in het buitenland. Naar schatting 300.000 kinderen onder de 18 jaar zijn gerekruteerd door regeringslegers of rebellentroepen om mee te vechten of om dienst te doen als sjouwer van bijvoorbeeld zware wapens, boodschapper of seksslavin.

22 miljard dollar voor wapens Uit het rapport Verwoeste Levens van Novib/Oxfam International en Amnesty blijkt dat de gemakkelijke beschikbaarheid van wapens leidt tot mensenrechtenschendingen, gewapende conflicten, het rekken van oorlogen en de verergering van armoede. Per jaar besteden landen in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika gemiddeld 22 miljard dollar aan wapens. Met dit bedrag zouden diezelfde landen kunnen voldoen aan de Millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties, zoals basisonderwijs voor alle kinderen (geschat op 10 miljard dollar) en het uitbannen van kindersterfte (geschat op 12 miljard dollar per jaar).

Internationaal wapenhandelverdrag De campagne Control Arms wil met de realisatie van een internationaal wapenhandelverdrag wapens onder effectieve controle brengen. Zodat mensen wereldwijd beschermd worden tegen gewapend geweld. De campagne streeft naar een Internationaal Wapenhandelverdrag, de Arms Trade Treaty (ATT). Het ATT moet een bindend internationaal verdrag worden dat wapenhandel reguleert en illegale wapenhandel onmogelijk maakt. Verder moet het tegengaan van wapenhandel onlosmakelijk verbonden worden aan de bescherming van mensenrechten. Zo kan misbruik van wapens voorkomen worden.

Standpunt van Unicef
Wij vinden dat de Nederlandse regering samen met andere landen ervoor moet zorgen dat een internationaal wapenhandelverdrag tot stand wordt gebracht. Daarnaast willen wij dat de Nederlandse regering haar eigen beleid met betrekking tot export en doorvoer van wapens aanpast aan de uitgangspunten van het internationaal wapenhandelverdrag.

Control Arms wordt wereldwijd gevoerd door Amnesty International, Oxfam International en International Action Network on Small Arms (IANSA). In Nederland wordt deze coalitie vertegenwoordigd door Oxfam Novib, Amnesty Nederland, Pax Christi en Unicef Nederland.
---

Wil je deze actie steunen? Laat je gezicht zien tegen wapengeweld.

Ga naar www.controlarms.nl