Hiv en aids

Begin jaren tachtig werd de wereld voor het eerst geconfronteerd met de, in potentie, grote negatieve impact van de hiv/aids-epidemie. Niet alleen in de vorm van individueel menselijk lijden, maar ook door de negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van landen en regio's. Meer dan 23 miljoen mensen verloren hun leven als gevolg van de ziekte. Het totale aantal sterfgevallen passeert in 2010 waarschijnlijk de 45 miljoen. Ondanks alle goede wil, is de hulp aan volwassenen en kinderen met hiv/aids te beperkt.

Bij de bestrijding van aids worden de kinderen vaak vergeten. Dat is de boodschap van Unicef. Bij de preventie en behandeling van aids worden kinderen stelselmatig overgeslagen. Als er geld wordt uitgetrokken voor het aanpakken van aids komt dat zelden bij hen terecht. Regeringen, de Europese Unie en het bedrijfsleven moeten in actie komen om aids bij kinderen en jongeren te bestrijden. Dat is hard nodig, want iedere 15 seconden wordt een kind wees door aids en iedere minuut sterft een kind aan de gevolgen van deze ziekte. Twee miljoen kinderen jonger dan 15 jaar zijn geïnfecteerd door hiv. Elke dag raken 6000 jongeren geïnfecteerd met hiv. Minder dan 5 procent van de kinderen, en minder dan 10 procent van de vrouwen die geïnfecteerd zijn, krijgen medicijnen. Het zijn juist deze kwetsbare groepen die door de groeiende omvang van de hiv/aids-epidemie nog eens extra worden getroffen. De consequenties zijn enorm: naar verwachting zullen er in 2010 wereldwijd 20 miljoen wezen zijn als gevolg van aids.

Aids houdt armoede in stand In de moderne geschiedenis heeft geen enkele infectieziekte zo'n vernietigende impact gehad op het welzijn van kinderen als aids. Mede door deze ziekte groeien kinderen en jongeren op in een vicieuze cirkel van armoede, honger en onderontwikkeling. Dit ondanks internationale verdragen als het Verdrag inzake de Rechten van het Kind op basis waarvan basisgezondheidszorg gegarandeerd moet zijn en ondanks de in 2001 gehouden Speciale Algemene Vergadering van de VN, die aan hiv/aids was gewijd.

Snel handelen is noodzakelijk

Als er niets wordt gedaan, zal het aantal door aids getroffenen alleen maar groeien en zullen meer generaties blijvend worden geconfronteerd met de vreselijke gevolgen van hiv/aids. Kinderen en jongeren moeten daarom bovenaan de hiv/aids-agenda van regeringen komen te staan. Er dienen op korte termijn duidelijke en concrete stappen worden ondernomen om verdere verspreiding van de epidemie een halt toe te roepen. Dit kan alleen wanneer de internationale gemeenschap, zowel in geïndustrialiseerde als in ontwikkelingslanden, de handen ineen slaan en de harde toezeggingen die in het verleden zijn gedaan nakomen. In de strijd tegen verdere verspreiding dient aandacht te worden gegeven aan alle groepen, maar in het bijzonder gericht te zijn op kwetsbare groepen zoals kinderen, jong-volwassenen en vrouwen.

Vijfjarige campagne van Unicef

Unicef voert samen met onder meer de VN-organisatie UNAIDS en andere partners vijf jaar lang wereldwijd actie met de slogan UNITE FOR CHILDREN. UNITE AGAINST AIDS.