Ingezonden persbericht

Klaslokalen ter ere van 25 jaar Utrecht-León

Utrecht gaat drie klaslokalen bouwen in León Zuidoost bij een al bestaande kleuterschool. Bewoners uit de wijk Voordorp ondersteunen de inrichting van deze school met meubilair en lesmaterialen. Er was dringend behoefte aan uitbreiding van de school omdat het aantal kinderen in de wijk de afgelopen jaren flink is gegroeid. In het voorjaar van 2009 start de bouw. De kosten voor de bouw van de lokalen bedragen ¤ 20.000,00. Het is een kado van de gemeente Utrecht aan León ter ere van 25 jaar stedenband. Utrecht investeert en adviseert al tien jaar bij de ontwikkeling van de wijk León Zuidoost.

Wethouders Giesberts en Bosch bezoeken komende week de zusterstad in Nicaragua en nemen deel aan de festiviteiten ter ere van het 25-jarig jubileum. Naast de bestuurders gaan ook drie raadsleden en dertien vertegenwoordigers mee van Utrechtse ontwikkelaars die in Leidsche Rijn actief zijn, woningcorporaties en gemeente. Ze bekijken de stadsuitbreiding, bespreken de plannen voor woningbouw in León en delen kennis met elkaar. Ook maakt men kennis met ondernemers die een beursaccommodatie willen oprichten en kijkt men naar de vulkaanketen voor mogelijkheden voor herbebossing.

Wethouder Giesberts: 'De afgelopen 25 jaar zijn er goede resultaten behaald. Ik ben er trots op dat we hier samen met tal van particuliere initiatieven uit de stad aan hebben gewerkt. León is de afgelopen tijd uitgebreid met een flink aantal nieuwe woningen, er zijn bomen geplant en wijken zijn opgeknapt. In León leeft nog 35% van de bewoners van minder dan één euro per dag. Van de 31.000 kinderen gaan er 6.000 nog niet naar school. Reden genoeg om de komende jaren te blijven investeren in wonen en werkgelegenheid in León. Ook de bouw van drie klaslokalen schept weer nieuwe kansen.'

Onlangs nog besloot het college van burgemeester en wethouders om de bijdrage van Utrechtse ambtenaren voort te zetten met een bedrag van ¤ 300.000,00 voor de komende twee jaar op basis van de goede resultaten die in León behaald worden. De focus zal de komende twee jaar liggen op publiek private samenwerking voor woningbouw en economische ontwikkeling.

In 2007 riep gemeente Utrecht zich uit tot Millennium Gemeente. Utrecht wil een concrete bijdrage leveren aan de realisering van Millenniumdoel 1 en 2: bestrijding van extreme armoede en onderwijs voor iedereen. In León Zuidoost werkt de gemeente aan wonen en werkgelegenheid. De vriendschapsband organiseert de campagne: alle kinderen naar school in León. In Utrecht besteedt de gemeente extra aandacht aan een duurzaam milieu en het terugdringen van de COâ'' uitstoot.