KNHS


Nederland zevende in SSL Hickstead
25 juli 2008

Nederland in rol van figurant

HICKSTEAD (KNHS) - Het Nederlandse team dat in de zesde wedstrijd van de Samsung Super League wedstrijd aan de start kwam kon weinig anders dan de rol van figurant waarmaken. Het Nederlandse team, bestaande uit Mathijs van Asten (IJsselsteijn - L.) met VDL Groep Castella, regerend Nederlands kampioen Jur Vrieling (Holwierde) met VDL Emmerton, Gerald Geesink (Groenlo) met Casco en Wout Jan van der Schans (Nijkerk) met Sir Corland, werd roemloos zevende. Het enige verheugende is dat Nederland de tweede plaats heeft weten vast te houden in de tussenstand. "Het was niet eens echt zwaar, maar voor veel paarden is het toch een vreemde gewaarwording op zo'n terrein binnen te galopperen", aldus bondscoach Rob Ehrens.

Gezien de uitslag was het in Hickstead een loodzware wedstrijd, met in de eerste manche slechts drie foutloze ritten en in de tweede ronde tekenden vijf ruiters voor een foutloze rit. Alleen de Britse Charlotte Platt wist met Paulien een dubbel foutloze ronde te noteren en het winnende Duitse team had in acht ritten slecht één foutloze combinatie, en wel Holger Wülschner met Clausen. Het zat het Nederlandse team niet echt mee. Na de eerste manche deelde Nederland de vijfde plek met de Ieren. Geesink had voortreffelijk gepresteerd door zijn schimmelhengst Casco met slechts één afgeworpen balkje aan de eindstreep te brengen. In de tweede ronde leek Geessink op weg naar een foutloze rit, tot de KWPN goedgekeurde dekhengst voor de laatste sprong, een enorme steilsprong, ineens weigerde. Dat leverde Nederland elf strafpunten op, waardoor de Oranje equipe van een virtuele en uiterst verassende vierde plek naar de zevende plaats in de eindstand viel. "Als je me nu vraagt waarom de Casco de ankers voor die hindernis uitgooide moet ik echt het antwoord schuldig blijven. Deze actie van de hengst moet voor Geessink zelf ook een verrassing zijn geweest", aldus Ehrens.
Deze elf strafpunten telden volledig mee, omdat Wout-Jan van der Schans besloot zijn Sir Corland niet meer aan de start te brengen van de tweede ronde. "In de eerste manche verdraaide Sir Corland zich iets, waardoor Van der Schans nergens meer lekker in zijn ritme kwam. Na de rit bleek dat Sir Corland zich licht had geblesseerd en daarom hebben we besloten om deze combinatie terug te trekken voor de tweede ronde", vertelde de bondscoach. In die tweede manche noteerden Mathijs van Asten en Jur Vrieling één afgeworpen balk, waarbij Vrieling ook nog een strafpunt kreeg voor het overschrijden van de toegestane tijd.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Uitslag Samsung Super League Hickstead:


1) Duitsland - 24

2) Zweden - 28
2) Groot-Brittannië - 28
4) Zwitserland - 32
5) Ierland - 33
6) België - 35

7) Nederland - 41

- Mathijs van Asten (IJsselteijn - L.) - VDL Groep Castella - 8 - 4
- Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Emmerton - 9 - 5
- Gerald Geessink (Groenlo) - Casco - 4 - 11
- Wout-Jan van der Schans (Nijkerk) - Sir Corland - (10) - (NS)
8) USA - 61

Tussenstand na 6 wedstrijden:


1) Duitsland - 42

2) Nederland - 31.5

3) Groot-Brittannië - 29.5

4) USA - 21.83

5) België - 21.5

6) Zwitserland - 20.08

7) Ierland - 16.83

8) Zweden - 11.75

Data van Samsung Super League wedstrijden 2008:

Dublin 8 augustus
Barcelona 21 september (finale)